Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Curtea Constituțională a declarat…

DOC Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”

Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”, depuse de deputații Dinu Plîngău, Maria Ciobanu, Liviu Vovc și Octavian Țîcu.

„Curtea a fost sesizată de câțiva deputați din Parlament. Având în vedere că deputații din Parlamentul R. Moldova nu se încadrează în categoria subiectelor care dețin prerogativa sesizării Curții Constituționale în vederea verificării constituționalității unui partid politic, Curtea conchide că sesizările menționate supra sunt inadmisibile”, se arată în decizia CC.

Autorii sesizărilor consideră că Partidul politic „Șor” trebuie declarat neconstituțional.

În acest sens, deputații au făcut trimitere la hotărârile prin care instanțele de judecată au anulat înregistrarea unor candidați electorali ai Partidului politic „Șor”, „în legătură cu utilizarea mijloacelor bănești nedeclarate, coruperea alegătorilor, finanțarea campaniei electorale din mijloace bănești din străinătate sau transportarea organizată a alegătorilor”.

De asemenea, autorii sesizărilor au făcut trimitere la ridicarea imunității unor deputați ai Partidului politic „Șor”.

Deputații au mai menționat și o decizie judecătorească cu privire la condamnarea președintelui Partidului „Șor”, Ilan Șor, la șapte ani și șase luni de închisoare, pentru comiterea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani, dar și o decizie de anunțare în căutare a acestuia.