Cum un cântec de protest a remodelat radioul polonez

În primăvara anului 2020, legendarul chart de muzică pop din Polonia difuzat de Radio Trójka, postul de muzică alternativă și cultură al Polskie Radio, a fost interzis peste noapte de conducerea radiodifuzorului public.

Motivul? Ascultătorii lui Trójka au votat un cântec de protest al cântărețului și compozitorului Kazik pe primul loc în topuri. Versurile îl criticau pe liderul partidului guvernamental PiS, Kaczyński, pentru că acesta avea voie să viziteze mormântul mamei sale într-un moment în care cimitirele erau închise publicului obișnuit din cauza restricțiilor Covid-19.

Trójka a fost pus treptat sub control politic de când PiS l-a preluat în 2015 – și mulți dintre renumiții moderatori ai canalului au plecat înainte ca să fie impusă cenzura asupra programului emisiunilor. Acum, când chiar mâinile puterii apăsau butonul stop în lista de redare a DJ-ului, una dintre ultimele gazde renumite a decis să renunțe și să se alăture campaniei de finanțare colectivă a foștilor săi colegi pentru crearea unui nou post independent: Radio Nowy Świat (Radio Lumea Nouă).

Stimulați de impulsul scandal ridicol de cenzură, campania lor a devenit imediat un succes și suma țintită inițial a crescut rapid de trei ori. Astăzi, radioul are 31.000 de donatori și primește aproape 700.000 de zloți (peste 150.000 EUR) în donații lunare.

Și eu am părăsit Trójka în aprilie, după un deceniu de muncă, și m-am alăturat lui Nowy Świat la scurt timp. Din prima zi m-am bucurat de un sentiment de libertate. Acum putem vorbi despre festivaluri, cărți, muzică și inițiative sociale pe care nu le-am fi putut prezenta niciodată la radioul public (mulți discută despre drepturile femeilor, LGBTQ +, relațiile polono-evreiești, etc.).

Chiar dacă radioul nostru este încă în fază incipientă și, spre deosebire de radiodifuzorul public, nu oferă contracte cu normă întreagă, sentimentul nostru de ușurare este extraordinar.

Mai mult, Nowy Świat a pregătit și drumul unei noi frecvențe, „357 Radio”, alcătuit din și mai mulți foști jurnaliști de la Polskie Radio. În ceea ce privește melodia lui Kazik, ascultătorii o pot asculta acum atât pe Nowy Świat, cât și pe 357.

Sursă foto: Facebook.com/357Radio

Materialul a fost publicat inițial în Newsletter-ul Weekly Focus realizat de rețeaua internațională de jurnaliști n-ost, care are ca misiune să se aprofundeze în realitățile de pe continentul european și să ofere o perspectivă diversă asupra unui subiect săptămânal. Vă puteți abona la newsletter pe acest link.

Jan Niebudek găzduiește emisiunea zilnică a lui Nowy Świat „W środku dnia” („În mijlocul zilei”).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.