Când poți să te vaccinezi dacă ai fost recent infectat cu COVID-19

Ai fost infectat recent cu coronavirus, însă nu știi când poți să te vaccinezi. Specialiștii recomandă să te tratezi de infecție ca să nu mai fii contagios, iar ulterior poți să-ți pui prima doză.  

Mai mult, s-a descoperit că persoanele care au fost infectate până la vaccinare dezvoltă un răspuns mai puternic al sistemului imunitar după cele doze, în comparație cu persoanele care nu au fost infectate niciodată. 

Vaccinurile COVID-19 învață sistemul nostru imunitar să recunoască și să lupte împotriva virusului. Uneori, acest proces poate provoca simptome, cum ar fi febra. Aceste simptome sunt normale și sunt semne că organismul construiește o protecție împotriva virusului. 

Totuși, principalul motiv pentru care se recomandă să nu te vaccinezi atunci când ești infectat cu COVID-19 este să nu transmiți virusul oamenilor care au venit, ca și tine, să se vaccineze. Mergând într-un loc în care majoritatea oamenilor sunt nevaccinați sau doar parțial vaccinați, îi expui pericolului de infecție. 

Organizația Mondială a Sănătății recomandă să ieși din izolare după cel puțin 10 zile dacă nu ai avut simptome ale infecției sau 14 zile dacă ai avut o formă ușoară. Persoanele cu simptome severe sunt sfătuite să aștepte cel puțin 20 de zile înainte de vaccinare. Dacă ai fost expus la COVID-19, trebuie să stai în carantină timp de 14 zile și să monitorizezi simptomele. Respectiv, specialiștii spun că vaccinarea poate fi posibilă doar după ce ai încheiat perioada de izolare sau de carantină. 

Citește și: Pozitiv la COVID-19. Cât timp trebuie să stau în autoizolare? 

Durează câteva săptămâni până când organismul creează imunitate după vaccinare. Asta înseamnă că o persoană se poate infecta înainte sau chiar după vaccinare. Acest lucru este cauzat de faptul că vaccinul nu a avut suficient timp pentru a oferi protecție, scrie CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA).

Specialiștii din Marea Britanie recomandă să te vaccinezi la 28 de zile după ce ai avut testul pozitiv la infecție sau la 28 de zile de la apariția primelor simptome, scrie NHS (Serviciul Național Medical din Marea Britanie). Imunitatea împotriva coronavirusului ajunge la un nivel semnificativ de protecție la 22 de zile după prima doză, indiferent de vaccin. 

„Nu este înțelept să scurtezi intervalul dintre stimulii antigenici care sunt responsabili de stimularea imunității tale, întrucât vei obține un răspuns mai slab al vaccinului”, a spus dr. William Schaffner, profesor de medicină preventivă și infecțioasă la Centrul Medical al Universității Vanderbilt. Dacă prelungești perioada dintre doze, este probabil să primești un răspuns mai puternic la vaccin. Așadar, nu strică niciodată să aștepți puțin mai mult. 

Și se pare că anumite studii au demonstrat cele menționate de Schaffner. National Institutes of Health (NIH), agenția națională de cercetare medicală în SUA, scrie că persoanele care au fost infectate anterior (adică înainte de vaccinare) aveau nivelul de anticorpi similar cu al persoanelor neinfectate după al doilea vaccin. De asemenea, studiul a arătat că persoanele infectate anterior, după prima doză de vaccin, aveau nivelul de anticorpi similar cu cel al persoanelor neinfectate după două doze de vaccin. 

Citește și: 3 motive de ce trebuie să purtăm măști în public, chiar dacă ne-am vaccinat 

Un alt studiu făcut de New England Journal of Medicine sugerează că pentru persoanele care s-au recuperat recent din COVID-19, ar merita să se aștepte trei luni înainte de a primi un vaccin. Studiul a analizat lucrătorii italieni din domeniul sănătății care au primit vaccinul Pfizer. S-a constatat că ei aveau un răspuns mai puternic al sistemului imunitar dacă așteptau mai mult de trei luni după prima doză de vaccin.

Aceste studii sugerează că poți avea un avantaj dacă aștepți câteva săptămâni sau chiar luni pentru rapel după ce ai căpătat imunitate de la o infecție naturală, întrucât corpul tău va genera un răspuns al sistemului imunitar mult mai puternic. 

Ghidul al CDC sugerează că poți aștepta și 90 de zile. Asta pentru că „răspunsul la anticorpi pe care îl vei obține și protecția pe termen scurt care rezultă de la infecția naturală îți câștigă timp” a spus Schaffner pentru ABC News. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.