De ce toată lumea, de la Elon Musk la Janet Yellen, este îngrijorată de consumul de energie al bitcoinului

13 Mai 2021, 18:19
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Mai 2021, 18:19 // Actual //  MD Bani

Decizia lui Elon Musk de a opri Tesla să accepte bitcoin ca plată a dus la o nouă examinare a impactului asupra mediului a criptomonedelor, scrie CNBC.

Musk a declarat miercuri că Tesla a oprit achizițiile vehiculelor sale cu bitcoin din cauza îngrijorărilor privind „utilizarea în creștere rapidă a combustibililor fosili pentru extracția bitcoinului”.

El a făcut aluzie la datele de la cercetătorii de la Universitatea Cambridge care arată consumul de energie electrică al bitcoinului anul acesta.

Tesla nu își va vinde bitcoinul – producătorul de autovehicule are o monedă digitală în valoare de 2,5 miliarde de dolari – și Musk a spus că intenționează să reia tranzacțiile cu bitcoin după extragerea „tranzițiilor către o energie mai durabilă”.

Comentariile lui Musk au zburat pe piețele criptomonedelor, care au pierdut până la 365,85 miliarde de dolari în valoare de la tweet-ul său.

De ce este îngrijorat Musk?

Criticii bitcoin sunt de multă vreme atenți la impactul său asupra mediului. Criptomoneda folosește mai multă energie decât țări întregi, cum ar fi Suedia și Malaezia, conform Indicelui consumului de energie electrică Cambridge Bitcoin.

Pentru a înțelege de ce bitcoin consumă atât de multă energie, trebuie să vă uitați la tehnologia sa de bază, blockchain-ul. Registrul public al Bitcoin este descentralizat, ceea ce înseamnă că nu este controlat de o singură autoritate. Este actualizat constant de o rețea de computere din întreaga lume. Așa-numiții mineri rulează calculatoare special create pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe, pentru a face o tranzacție să treacă. Aceasta este singura modalitate de a crea noi bitcoini.

Minerii nu execută această operațiune gratuit. Ei trebuie să depășească sume uriașe pe echipamente specializate. Un stimulent cheie al modelului bitcoin, cunoscut sub numele de „dovadă a muncii”, este promisiunea de a fi recompensat în unele bitcoin dacă reușiți să-i rezolvați algoritmul de hash complex.

Între timp, Musk nu este singurul care este îngrijorat de impactul bitcoin asupra mediului. În februarie, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat că moneda digitală este „extrem de ineficientă” pentru efectuarea tranzacțiilor și folosește o cantitate „uluitoare” de putere.

 

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău