„Trebuie să simți lucrul acesta, să-l vezi prima dată și să-l iei în brațe. E ceva unic și apare așa un interes de viață”, Serghei Palamarciuc, un Tată Bun

cover image

Serghei Palamarciuc este originar din satul Bădiceni, raionul Soroca. Are 35 de ani și alături de soția sa cresc doi băieți. Serghei este jurist, iar soția activează în calitate de directoare de grădiniță. Aceștia formează o familia de mai bine de șapte ani.

Familia nu a avut ocazia să citească cărți sau să asiste la training-uri de pregătire pentru copii, dar a avut o dorință mare de a avea copii. Financiar erau pregătiți, iar medicii au fost mereu alături cu sfaturi pentru a concepe un copil sănătos. „Eu am asistat și la prima și la a doua naștere. La prima naștere era ceva complet nou, dar la a doua deja ne-a fost mai ușor. Trebuie să simți lucrul acesta, să-l vezi prima dată și să-l iei în brațe. E ceva unic și apare așa un interes de viață. Iar când au făcut primii pași și au spus primele cuvinte, erau așa niște emoții de bucurie și mândrie, nu pot să vă redau.” 

Pentru Serghei, un tată bun înseamnă să petreci mai mult timp cu familia, pentru a-i putea educa corect pe copii. Înseamnă să le acorzi mai multă atenție. „La noi în casă nu are fiecare lucrul lui, sau sarcinile lui, nu există așa ceva – tot ce trebuie, facem împreună cu soția și îi implicăm și pe băieți. Este foarte important să fie egalitate și susținere în familie și să se facă totul împreună. Eu cred, că bărbații care consideră altfel, așa au fost educați și așa se comportă acum. Ei redau ce au văzut în familia lor și transmit și copiilor săi asta. Ar trebui să-și schimbe aceste preconcepții.

La ce trebuie să atragă atenția părinții în educația copiilor? Bună întrebare… părintele trebuie să atragă atenția asupra tuturor faptelor pe care le fac copiii, dar cel mai important în educația și comportamentul lor este de a-i îndruma să facă numai fapte bune. Un tată în familie este ca un pilon, el trebuie să fie un sprijin și un exemplu. Copiii trebuie să se mândrească de părinții lor.

Serghei își aduce aminte cât de diferită era copilăria sa față de cea a fiilor săi. Pe timpul său nu era internet, iar mahala era plină de copii, pe când acum e criză de copii în sat. Acesta avea mai puține jucării, decât au copiii săi acum, însă în curte erau atât de mulți prieteni, încât nici nu mai aveau nevoie de alte jucării.

Eu am crescut fără tată. Aceasta m-a motivat să înțeleg cât de important este să fie prezenți ambii părinți în viața copilului. Atunci când ambii părinți sunt prezenți și activi în viața copilului, aceasta înseamnă foarte mult pentru el.

Le-aș sfătui taților să acorde mai mult timp copiilor săi, pentru că toată această copilărie frumoasă este trecătoare. Timpul nu se va mai întoarce. Învățați-i pe copii să prețuiască tot ce au și să se bucure de ceea ce este împrejurul lor. Dar mai ales, creșteți-i să fie Oameni.

Fii un tată bun!

 *

Campania „Un Tată Bun” este finanțată de Fundația OAK prin intermediul Fundației Est-Europene, în cadrul Proiectului „Abordarea violenței domestice în Republica Moldova”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente