Cum se vor desfășura examenele de absolvire a școlii primare, gimnaziului și liceului

Ilie Gulca
13/05/2021
Ministra în Exercițiu a Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Pogolșa

Ministra în exercițiu a Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Pogolșa, a prezentat, joi, informații despre desfășurarea examenelor de absolvire a învățământului primar, gimnazial și liceal. Numărul centrelor republicane de evaluare va fi mărit de la două la patru centre, a precizat oficiala, iar peste 600 de profesori vor face parte din comisiile de evaluare.

„Examenul de Bacalaureat nu poartă un caracter obligatoriu. Perioada de desfășurare [va fi] 4–22 iunie. La examen sunt înscriși 16.777 de candidați. În acest an […], va fi acordată nota zece din oficiu pentru 1.097 de elevi. Candidații susțin examenul în centrele de bacalaureat dotate cu camere video”, a spus ministra.

„În cadrul comisiilor de evaluare vor participa 600 de profesori. În acest an, vom avea patru centre de evaluare unde se vor întreprinde toate măsurile de prevenire a COVID-19. Purtarea măștii de protecție este obligatorie de către participanți.”

În ce privește organizarea examenelor de absolvire a învățământului primar, Pogolșa a declarat că testarea este obligatorie pentru elevii din clasa IV. „La această testare sunt admiși toți elevii și promovați în clasa V. Lucrările vor fi transmise electronic instituțiilor școlare cu 30 de minute înainte de examen”, a precizat ministra.

Examenele de absolvire a gimnaziului se vor desfășura în perioada 3–14 iunie. Testele vor fi transmise instituțiilor de învățământ, de asemenea, cu 30 de minute înainte de începerea acestora.

În cazul unei creșteri a cazurilor de COVID-19, responsabilii de educație au elaborat scenarii pentru a asigura protecția elevilor și profesorilor.

Examenele de Bacalaureat, din acest an, nu mai pot fi anulate. Un proiect de lege despre anularea examenelor de capacitate, deși a fost înregistrat, nu a fost votat în nicio lectură, și nici nu mai poate fi aprobat de către deputați, întrucât Parlamentul a fost dizolvat pe 28 aprilie curent.

Ilie Gulca
13/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii