ONU: Creșterea economică mondială va depinde direct de rata vaccinării

Procesul de vaccinare le oferă o rază de speranță experților de la ONU,  privind evoluția economiei mondiale în al doilea an pandemic. Cu toate ca prognozele au fost pesimiste, studiile și rezultatele primului  trimetru au arătata că totuși creșterea economiei mondiale ar putea să ajungă până la 5,4% în anul curent, aceasta fiind o prognoză mult mai optimistă decât cele anterioare, scrie agerpres.ro.

Foto:

Însă experții subliniază că acest proces poate fi posibil doar dacă ritmul campaniilor de vaccinare va fi mai intens.

Prognoza estimată pentru acest an ar însemna o revenire după o scădere  de 3,6% în 2020, potrivit celui mai recent raport World Economic Situation and Prospects publicat de ONU.

Elliott Harris, economist șef al ONU, a declarat că accesul la vaccinurile Covid-19 va face diferența între sfârșitul pandemiei sau pierderea mai multor ani de creştere, dezvoltare şi oportunități.

Organizația Națiunilor Unite cere cu insistență ca vaccinurile să fie puse la dispoziția tuturor ţărilor şi de asemenea a făcut apel către donatori să finanțeze facilitatea COVAX, care urmărește achiziționarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin până la sfârșitul anului 2021 pentru a asigura un acces echitabil la nivel global.


Pub