image
Sursa foto: 123rf.com

Povestea unui fost militar: După 20 de ani la Ministerul Apărării, a renunțat la viața de oraș și crește capre de rasă

După mai bine de 20 de ani de activitate la Ministerul Apărării a ajuns să întrețină capre de rasă. A renunțat la viața de oraș, s-a mutat în satul de baștină, iar după câțiva ani de muncă asiduă, a devenit proprietarul unei ferme de animale cu potențial. Este micul său „imperiu" - așa îi mai spune Viorel Prisacari din Slobozia-Măgura, raionul Sângerei.

Ajunse la fermă, caprele sunt împărțite în grupuri. Unele rămân afară, altele merg în sala de muls. De aici, cu ajutorul aparatajului performant, laptele este transportat direct în secția de procesare, fără vreun contact cu omul. De aici, produsul ajunge la cumpărător.

„Până a mă lansa în această afacere, am făcut o carieră de militar, începând de la gradul de soldat, până la locotenent-colonel, aproximativ 20 de ani. După care am decis să cresc capre”, spune Viorel Prisăcari.

Din împrumuturi de la rude și credite de la bancă, în 2014 a început construcția fermei, iar peste doi ani a adus și primele capre - 63 de la număr. Astăzi are deja 247 de capre adulte și 90 de iezi, născuți în acest an.

Animalele sunt de rasa Saanen și provin din Alpii Bernezi, Elveția. Potrivit proprietarului fermei, acestea se adaptează ușor, nu sunt capricioase și oferă o cantitate mare de lapte.

„Capra era mai puțin populară la noi, dar în ultima perioadă oamenii se interesează tot mai mult de aceste produse, iar laptele de capră este foarte benefic pentru organismul uman. Laptele de capră este un elixir al sănătății, este ușor digerabil, nu cauzează intoleranță. Este un produs asemănător cu laptele matern, potrivit structurii chimice. Laptele de capră este digerat de organism în 20 de minute, cel de vacă - în 24 de ore”, mai explică Viorel Prisăcari.

Acum, la ferma de capre din Slobozia-Măgura găsești nu doar lapte.

„Producem brânză, iaurt din lapte de capră, caș dulce, lapte pasteurizat și zer. Noi folosim doar trei ingrediente: lapte, cheag natural și sare alimentară. Eu când ajung aici, îi spun „micul meu imperiu”. Mă aflu aici în anturajul meu. Este afacerea mea de familie, de suflet, și mă dedic 24 din 24”, a mai spus Viorel Prisacari.

La ferma de capre din Slobozia-Măgura muncesc 10 angajați.

Noutăţile partenerilor

comentarii: