image
Sursa foto: Facebook / Ana Salari

Mărturiile unei moldovence din Israel despre atacul cu rachete: „Oamenii își fac provizii, suntem traumați și distruși”

Ana Șalari muncește în Israel de câțiva ani, în calitate de "metapel". Femeia se află în orașul Tel Aviv, care a fost ieri ţinta unui atac masiv cu rachete lansate din Fâşia Gaza, și povestește cu groază despre momentele prin care trece. Ore în șir se aude zgomotul sirenelor, iar oamenii sunt speriați la maxim de tot ceea ce se întâmplă.

A început ca o zi obișnuită, eram în bucătărie când am auzit un sunet foarte puternic, era din cauza că rachetele se distrugeau de cupolă. Plus se auzea și sirena, am intrat în panică evident când s-a auzit din nou și din nou. Imediat am alergat spre adăpost, locul amenajat care există în casă. Am luat bătrâna și am coborât de la etajul 3 la subsol. Frica, panica, zgomotul puternic, toate la un loc creau confuzie, dar tot ce îmi doream în acel moment era să ajung acolo și să închid ușa”, ne-a povestit femeia.

Despre situația la moment în orașul Tel Aviv, Ana Șalari ne-a spus:

Dimineață, la 3 și ceva, a fost ultima dată când s-au aruncat rachete. În Tel Aviv se află o cupolă de protecție care neutralizează rachetele, dar oricum sunt aruncate foarte masiv, repede una după alta. Au fost cazuri când nu s-a reușit neutralizarea lor, au căzut peste automobile, peste case, sunt victime. Ei nu se opresc aici, e un conflict foarte mare. E groaznic, te depășește frica, atunci când începe sirena se creează o panică extraordinar de mare. Tu trebuie să fugi în camerele special amenajate și să reușești. Nu știi cum să reacționezi, e strașnic, eu pur și simplu nu am cuvinte. La nivel emoțional suntem traumați și distruși”, a mai spus moldoveanca.

Ana susține că oamenii, deși le este frică, ies din casă pentru a face cumpărături, iar în magazine se creează îmbulzeală.

Amintim că o ploaie de 130 de rachete lansată de Hamas a lovit Tel Aviv și împrejurimile sale, marți seară, la o zi după ce forțele aeriene israeliene au distrus o clădire de 10 etaje în care își aveau birourile lideri islamiști palestinieni. În urma atacurilor, au decedat cel puțin 5 persoane, iar zeci de oameni au fost răniți.

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel a precizat că printre victime nu sunt cetățeni moldoveni. Totodată, reprezentanța diplomatică le recomandă cetățenilor moldoveni aflați în orașele israeliene să urmărească și să urmeze cu strictețe directivele de securitate, anunțate de către autoritățile israeliene în contextul bombardamentelor masive care au avut loc pe parcursul zilei de ieri și în dimineața zilei de astăzi.

Pe cât este posibil, Ambasada recomandă abținerea de la aflarea în locuri publice, părăsirea domiciliului doar în cazuri stringente, utilizarea adăposturilor antirachetă în cazul reluării bombardamentelor.

Ambasada RM în Israel activează în regim normal. Pentru întrebări puteți apela la numărul: 037770544

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: