Întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională a Asistenților Medicali: Cu ce mesaje de felicitare vin oficialii și politicienii

Anual, pe data de 12 mai, în întreaga lume, este celebrată Ziua Internațională a Asistentului Medical. Cu acest frumos prilej, mai mulți politicieni și oficiali ai statului au venit cu un mesaj de recunoștință și mulțumire adresat cadrelor medicale.

Foto:

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu și-a exprimat imensa recunoștință pentru munca enormă pe care o fac zilnic, toate asistentele și toți asistenții medicali din țara noastră.

Astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali, le mulțumesc cu toată inima și îmi exprim imensa recunoștință pentru toate asistentele și toți asistenții medicali din țara noastră. Dumneavoastră faceți, zi de zi, o muncă enormă, datorită căreia este posibilă protejarea sănătății oamenilor și însănătoșirea pacienților.

Lecția pandemiei este una de recunoștință și solidaritate, o lecție pe care ne-au demonstrat-o în aceste vremuri, cu dedicație tăcută, asistentele și asistenții medicali. Vă mulțumim pentru că sunteți mereu alături de pacienți, de cei care au nevoie de ajutor. Vă dorim multă sănătate și împliniri profesionale”.

Ion Ceban le-a mulțumit medicilor pentru dedicația și profesionalism: „Suntem recunoscători pentru contribuția în procesul de recuperare a bolnavilor.Menirea dumneavoastră este deosebit de importantă, fiind alături de pacienți în cele mai complicate situații.Aveți un rol-cheie fiind „coloana vertebrală” a sistemului medical.

Îmi exprim respectul față de activitatea tuturor şi rămân convins că sistemul medical nu ar putea funcționa atât de bine fără eforturile şi străduința asistenţilor medicali. În contextul pandemiei Covid-19, ne-am dat seama că domeniul sănătății trebuie dezvoltat și modernizat, iar munca cadrelor medicale trebuie apreciată și motivată. Vă urez multă sănătate și realizări frumoase!”, a scris edilul capitalei pe pagina lui de Facebook.pitalei pe pagina lui de Facebook.

Igor Dodon a venit și el cu un mesaj de recunăștință: „Cu acest frumos prilej, exprim sincere mulțumiri tuturor asistenților medicali din țara noastră pentru activitatea profesională desfăşurată în scopul promovării şi menţinerii sănătăţii populației, prevenirii îmbolnăvirilor, îngrijirii şi recuperării persoanelor bolnave. Vă mulțumim pentru ambiția, sacrificiul și devotamentul de care dați dovadă zi de zi, chiar și în aceste timpuri dificile de pandemie.Vă transmit cele mai sincere urări de bine, multă sănătate, pace și căldură în familiile dumneavoastră!”, a menționat liderul socialiștilor.

 Zinaida Greceanîi le-a transmis urări de sănătate, recunoștință și apreciere  tuturor asistenților medicali și membrilor Asociației de Nursing din Republica Moldova.

„Anul 2021 a fost declarat de către Organizația Mondială a Sănătății Anul internațional al cadrelor medicale și îngrijitorilor. Moldova ca membră a OMS a susținut fără ezitare această decizie care a avut ca scop accentuarea însemnătății reprezentanților acestui domeniu și dedicației lor de care dau dovadă în perioada pandemiei și pe tot parcursul activității.

Iar astăzi, îi omagiem pe asistenții medicali. Pandemia a avut un impact profund asupra vieții lor și a sistemelor de sănătate. Dar în pofida tuturor dificultăților și riscurilor profesionale, ei rămân cei mai implicați în tratamentul și îngrijirea pacienților, în alinarea sufletelor, în susținerea morală a familiilor lor.

Pe lângă toate cuvintele de recunoștință și apreciere a muncii asistenților medicali, doresc să le asigur că întotdeauna am pledat și voi pleda pentru ca profesiile de importanță socială să fie prioritare în agenda autorităților. În ultimul an, această poziție principială a fost demonstrată prin majorări de salarii ale medicilor și personalului medical. Afirm cu responsabilitate că obiectivul protecției sociale va rămâne principalul în activitatea noastră”.

Cu cele mai sincere urări de sănătate și de recunoștință venim către toți asistenții medicali din cadrul Centrului medical al Poliției de Frontieră, care sunt mereu de veghe la sănătatea noastră. Multe încurajări și de un suport consistent din partea asistenților medicali s-au bucurat polițiștii de frontieră, în special în perioada de luptă cu infecția de tip Covid-19. Respect pentru munca asiduă și grea și admirație pentru alegerea acestei meserii de o mare responsabilitate. Stimați colegi, asistenți medicali, vă dorim sănătate, liniște în suflete și în gânduri, multe bucurii și bunăstare familiilor voastre”, au scris polițiștii de frontieră. 

 Ziua Internațională a Asistentului Medicală a fost lansată în anul 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali. La nivel mondial, pe aceeași dată, se sărbătorește și ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, care a deschis prima școală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ''Saint Thomas'' din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale, până atunci acestea fiind considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci umilitoare.

Ea a fost considerată a fi precursoarea nursingului modern, care și-a dedicat întreaga viață restructurării asistenței medicale acordată pacienților, într-o vreme în care medicina era departe de ceea ce este astăzi.


Pub