(video) Ministru britanic confirmă că cele peste 400 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat, vor fi transferate Chișinăului: Cum vor fi folosiți banii

Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere astăzi, cu ministra britanică pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton, care se află într-o vizită oficială de două zile la Chișinău. După întrevedere, șefa statului a anunțat că cele 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat, vor fi întorși R. Moldova, iar banii vor fi investiți în beneficiul persoanelor cu dizabilități severe.

Foto:

„Am avut astăzi un schimb de discuții despre situația politică din țară. Am discutat despre agenda de reforme pe care o propunem Regatului Unit. Mă bucur să anunț astăzi câteva inițiative de cooperare cu guvernul britanic.

Am convenit asupra modalităților de întoarcere a fondurilor recuperate de la Luca Filat. Eforturile echipei noastre de recuperare a banilor extrași ilegal aduc rezultate. În curând acești bani, echivalentul a aproape 11,5 milioane de lei vor ajunge să fie folosiți în beneficiul persoanelor cu dizabilități severe”, a declarat Maia Sandu.

Am fost de acord să întoarcem cele 458 de mii de lire sterline care au fost confiscate de la cetățeanul R. Moldova Luca Filat și care au fost considerate de instanțele din Regatul Unit ca venituri ilicite. Acești bani vor fi investiți în cadrul asistenței sociale pentru cele mai vulnerabile categorii de persoane”, a menționat ministra britanică. 

La rândul său Vlad Filat a declarat că banii n-au vreo treabă cu Moldova și nici cu fostul premier, ci sunt din propriile afeceri ale lui Luca.

„Luca a explicat de unde sunt bani, deci din suma asta totală care a fost confiscată o parte mică din acești bani nu a reușit să-i explice documental. Discuțiile care au fost aici că banii vor veni în R. Moldova, se vor duce pe anumite proiecte sociale, etc dă Doamne să fie așa, eu aștept să se întâmple lucru acesta. Nu este vorba despre bani murdari sau despre bani care au vreo legătură cu R. Moldova”, a conchis Vlad Filat  la emisiunea Puterea a Patra de la N4.

Autoritățile de la Londra au decis să transfere suma de 456,068 de lire sterline, mărimea fondurilor reținute pe conturile bancare deținute de către cetățeanul Republicii Moldova Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat. Anunțul a fost făcut de către ambasadorul britanic Steven Fisher, care a avut o întâlnire cu premierul interimar, Aureliu Ciocoi.





Pub