Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Autorul atacului cu împușcături…

FOTO Autorul atacului cu împușcături de la școala din Kazan, arestat pentru două luni. Anterior acesta a fost diagnosticat cu cancer pe creier

Foto: novayagazeta.ru

Ilnaz Galyaviev, adolescentul de 19 ani, care marți, 12 mai, a deschis focul în școala nr. 175 din Kazan, Federația Rusă, a fost plasat în arest pentru două luni, până pe 11 iulie inclusiv. Anterior, acesta a fost diagnosticat cu cancer pe creier. Informația a fost raportată de către serviciul de presă al Comitetului rus de anchetă, scrie Novaya Gazeta.

Judecătoria districtului Sovetskiy din Kazan l-a arestat pe Ilnaz Galyaviev pentru două luni, până la 11 iulie inclusiv, care cu o zi înainte a început să tragă la școala nr. 175 din Kazan. În timpul ședinței de judecată, Galyaviev a spus că este de acord cu pedeapsa și și-a recunoscut vina. Tot în timpul ședinței, anchetatorii au confirmat că Galyaviev a instalat un dispozitiv exploziv în vestiarul școlii. Ombudsmanul copilului Anna Kuznetsova a raportat acest lucru marți, 11 mai, dar ulterior Comitetul de anchetă a respins aceste informații, scrie presa rusă.

Potrivit anchetei, Ilnaz Galyaviev nu a fost pus la evidența la medicilor – un psihiatru și un narcolog. Cu toate acestea, după cum sa dovedit, el a solicitat anterior în mod repetat ajutor medical în legătură cu durerile de cap severe. Anul trecut, după un control efectuat la una dintre instituțiile medicale, acesta a fost diagnosticat cu cancer pe creier. De la începutul acestui an, rudele au remarcat agresivitate și irascibilitate în comportamentul adolescentului ”, au declarat oficialii din cadrul Comitetului rus de anchetă.

Potrivit presei ruse, Galyaviev a fost deja acuzat de crimă (partea 2 a articolului 105 din Codul penal). Astăzi organele de drept au aplicat în privința acestuia o măsură preventivă. După cum clarifică Comitetul de anchetă, peste 100 de anchetatori, experți și medici sunt fost implicați în investigarea cazului. Oamenii legii observă că Galyaviev se comportă necorespunzător, ceea ce îngreunează desfășurarea acțiunilor de investigație.

După arestarea trăgătorului, pe rețelele de socializare a apărut un filmuleț din timpul audierilor. Fiind interogat, Galyaviev le-a spus autorităților ruse că „întotdeauna i-a urât pe toți”. Atacatorul a adăugat că în vara lui 2020 „un monstru a început să se trezească în el”, iar acum două luni „s-a dat seama că este un Dumnezeu”.

Tragedia din Kazan a avut loc în dimineața zilei de 11mai. Înarmat cu o pușcă de vânătoare, Ilnaz Galyaviev, în vârstă de 19 ani, a deschis focul în școala unde a studiat cândva. În urma atacului cu împușcături, nouă persoane au fost ucise – opt elevi și o profesoară de 26 de ani.

Familiile elevilor uciși în timpul împușcăturilor de la Kazan vor primi despăgubiri de un milion de ruble, iar familiile elevilor răniți – de la 200 la 400 de mii de ruble, mai scrie presa rusă.