Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ ANRE anunță că inițiază…

DOC ANRE anunță că inițiază procedura de elaborarea a unei noi metodologii de calculare a prețurilor la produsele petroliere

Imagine-simbol

Reprezentanții din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au emis miercuri, 12 mai, un comunicat de presă prin care anunță că ANRE inițiază procedura de elaborare a proiectului unei noi Metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

Potrivit ANRE, proiectul Metodologiei respective urmează a fi elaborat în conformitate cu prevederile Legii nr. 54 din 09.04.2021 pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere nr. 461/2001, care prevăd un nou mecanism de formare a prețurilor la produsele petroliere principale, diferit de cel actual, având la bază Normele generale stabilite în anexa la Lege.

Supravegherea respectării Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere de către importatorii și vânzătorii produselor petroliere principale și a gazului lichefiat se efectuează de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se vor calcula la 1 litru, separat pentru fiecare tip de produs petrolier și fiecare partidă de produse petroliere importate”, se menționează în document.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a promulgat miercuri, 5 mai, Legea cu privire la plafonarea prețurilor la produsele petroliere.

Anterior, pe 30 martie curent, Președinția a depus un denunţ la Procuratura Generală (PG) „în privinţa înţelegerilor de cartel pe piaţa de carburanţi”.

La data de 12 martie curent, Veaceslav Untilă, directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a fost audiat în plenul Parlamentului în legătură cu ultimele scumpiri la carburanți și produse petroliere. În cadrul audierii, deputații din aproape toate fracțiunile parlamentare au criticat activitatea ANRE.

Atunci, Untilă a declarat că instituția pe care o administrează nu dispune de competențe și atribuții care ar permite să intervină direct în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere.

La 24 februarie, carburanții s-au scumpit la numai o săptămână de la ultima scumpire. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică A95 costa la unele stații PECO 18 lei și 50 de bani, iar prețul motorinei era de 15 lei și 87 de bani litrul.

La 17 februarie, după o nouă scumpire, un litru de benzină cu cifra octanică A95 costa 18 lei și 25 de bani, iar prețul motorinei este de 15 lei și 55 de bani litrul.

Din luna martie a anului 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

La începutul lunii ianuarie, Consiliul Concurenței anticipa că prețul cu amănuntul al carburanților va crește, având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și majorarea cotei accizelor cu până la 9%, prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021.