Eurovision 2021: de la politică, la critica ținutelor interpreților. Controversele dinaintea evenimentului

La 18 mai 2019, Duncan Laurence a luat primul trofeu Eurovision pentru Olanda, ceea ce însemna că următoarea ediția a concursului va avea loc în Țările de Jos. Anulată în 2020 din cauza pandemiei, noua ediție a concursului european va avea loc în acest an la Rotterdam. 

Controversele legate de Eurovision nu sunt o noutate. În 2009, concursul s-a desfășurat la Moscova, unde conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan s-a agravat în finală. La Copenhaga, în 2014, rusoaicele Tolmachevy au fost huiduite din cauza anexării Crimeii de către Rusia. Conflictul a revenit din nou la Stockholm în 2016, când concursul s-a transformat într-o confruntare între Rusia și Ucraina din cauza baladei despre deportarea tătarilor din Crimeea, piesă care a și fost învingătoare.

Concursul din 2021 se conturează pentru a deveni o arenă politică de facto. Iată controversele din acest an – și modul în care acestea se evidențiază în perioada pregătitoare pentru Rotterdam.

Piesa I’ll Teach You și susținătorii lui Lukașenka

Nu sunt multe țări care au fost descalificate de Eurovision, dar, în acest an, Belarus este una dintre ele. Formația Galasy ZMesta urma să reprezente țara cu piesa în limba rusă I’ll Teach You / Я научу тебя/ („Am să te învăț eu”). Valul de mânie a izbucnit imediat.

Trupa Galasy ZMesta s-a format în timpul protestelor pro-democrație care au împânzit țara în vara anului 2020 în Belarus și susține deschis președintele belarus Alexandr Lukașenka. În cântecul lor sunt versuri precum: „Vei dansa pe tonul flautului meu / te voi învăța să asculți”, interpretate pe o melodie pop captivantă. Acest lucru a supărat populația din toată țara.

Internetul a răspuns rapid și EBU a trebuit să respingă piesa. Belarus a încercat să vină cu un alt cântec, A song about bunnies / Песня про зайца („Cântec despre iepure”). „Iepurașii” este o insultă homofobă în limba rusă. Noua intrare a fost din nou respinsă din acest motiv, iar Belarusul a fost descalificat.

Cipru și El Diablo

De la propagandă politică până la fervoare religioasă. Cipru a reușit să intre în conflict cu Biserica Ortodoxă Greacă datorită pieseii  El Diablo în interpretarea câtăreței greci Elena Tsagrinou.

Versurile „M-am îndrăgostit / I-am dat inima lui El Diablo” și „Am renunțat / am dat totul / Pentru că îmi spune că sunt îngerul lui”, i-a provocat pe conservatorii ciprioți să o acuze pe Tsagrinou că promovează satanismul. Membrii clerului ortodox au cerut, de asemenea, un protest ca răspuns la cântec.

Totuși, Tsagrinou va reprezenta națiunea insulară la Rotterdam. 

Black Lives Matter și conservatorii

La fel ca Cipru, Țările de Jos au reușit, de asemenea, să enerveze grupările conservatoare. Cântecul cântărețului născut în Surinam, Jeangu Macrooy, Birth of a New Age, abordează mișcarea Black Lives Matter.

Piesa conține versuri precum „Ți-au ars eroii pe rug / Dar vocea ta va pronunța toate numele lor”. Cu toate acestea, piesa a atras critici. Pe rețelele de socializare, există cei care nu cred că Eurovision este un loc potrivit pentru acest tip de melodie. Totuși, Macrooy va reprezenta Olanda la Eurovision în acest an.

Macedonia de Nord și vetoul Bulgariei

Controversa nord-macedoneană este de altă natură. Nu provine din piesa în sine interpretată de Vasil, Here I Stand, ci din videoclipul care însoțește piesa.

Varianta originală a videoclipului, filmată în Muzeul Național al Republicii Macedonia de Nord din Skopje, prezenta o piesă de artă care părea să semene cu steagul bulgar. Recent, Bulgaria s-a opus negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la UE.

Furia generată de videoclip a dus la faptul că radiodifuzorul nord-macedonean a luat în considerare retragerea candidatului lor Vasil Garvanliev. Totuși, s-a hotărât să fie făcut un compromis – videoclipul a fost editat și relansat și va reprezenta țara la Rotterdam.

Russian Woman

Manizha, o cântăreață născută în Tajikistan, a câștigat în mod surprinzător concursul național în Rusia cu piesa Russian Woman.

Interpreta este o figură controversată atât în ​​Rusia, cât și în Tadjikistan. Este o feministă deschisă și o susținătoare a drepturilor LGBT. În 2020, a cântat la evenimentul digital Pride Open din Rusia și la QueerFest în Sankt Petersburg. Manizha a militat, de asemenea, pentru o mai mare conștientizare și înțelegere a violenței domestice după ce Duma (parlamentul rus) a dezincriminat această formă de abuz

Pe rețelele de socializare rusești au existat păreri negative atât despre cântec, cât și despre Manizha, mulți acuzând-o că subminează „valorile creștine ale Rusiei”. Mulți dintre critici par să se fi agățat de versurile „Luptă, luptă / Toată lumea din jur se luptă / Dar nimeni nu se roagă”. 

Canalul One, organizatorul concursului în Rusia, a rămas tăcut în tot acest timp și nu a făcut nicio mișcare pentru a se retrage din concurs. În ceea ce privește Manizha și formația ei, ei rămân stoici. Într-un eveniment recent pre-concurs, Manizha și-a încheiat interpretarea spunând: „Fii pregătit pentru schimbare pentru că tu ești schimbarea”.

Rochia roz a reprezentantei Maltei

Rochia aleasă de reprezentanta Maltei la Eurovision Song Contest pentru prima ei repetiție a stârnit un scandal în mediul online. Ținuta roz purtată de cântăreața Destiny la repetiția de la Rotterdam a fost criticată pe rețelele de socializare pentru că ar fi de prost gust și că nu i se potrivește formelor sale. Destiny a reacționat spunând că se simte bine și confortabil cu alegerea ei.

La 22 mai 2021, Concursul Eurovision va alege un nou câștigător. Reprezentanta Moldovei, Natalia Gordienko, va participa cu piesa Sugar.

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.