Moldova trimite peste 1 100 de pensii cetățenilor aflați peste hotare. În care state sunt transferate cele mai multe

pensii-indexate-poza-1920×1020-c-default

Casa Naţională de Asigurări Sociale acordă pensii de stat cetățenilor moldoveni aflați în 14  țări precum, Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia şi cu Belarus.

În baza prevederilor acordurilor internaționale de securitate socială CNAS a stabilit 1 168 de pensii, dintre care 479 de pensii au fost stabilite și transferate pentru cetățenii domiciliați în Republica Federală Germania, 303 pensii în România, iar 147 de beneficiari își primesc pensia în Republica Bulgaria.

De asemenea, au fost stabilite 539 de prestaţii sociale de către instituţiile competente ale altor state contractante pentru cetăţenii moldoveni, domiciliaţi actualmente în Republica Moldova, dar care au activat legal pe teritoriul acestor ţări. Republica Federală Germania transferă pensiile pe teritoriul Republicii Moldova pentru 202 beneficiari, România – pentru 106 beneficiari, Polonia – pentru 77 de beneficiari, Republica Cehă – pentru 67 de beneficiari şi Portugalia transferă pensii pentru 49 de beneficiari.

Atât Republica Moldova, cât şi statul contractant calculează şi achită pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Astfel, prestaţia socială este stabilită conform legislaţiei fiecărui stat şi se transferă beneficiarului pe teritoriul statului de domiciliere.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente