Lupta pentru vaccinuri // A fost inițiat al doilea proces împotriva AstraZeneca, la cererea UE

Ilie Gulca
12/05/2021
Foto: Euobserver

Uniunea Europeană a lansat, pe 11 mai, o altă acțiune legală împotriva AstraZeneca. Comisia Europeană vrea să oblige multinaționala britanico-suedeză să livreze 90 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19 statelor membre UE până la sfârșitul lunii iunie.

Acesta este al doilea proces demarat la cererea Bruxelles împotriva companiei farmaceutice britanico-suedeze pentru livrările întârziate, relatează Euobserver. De data asta, multinaționala riscă penalități financiare din cauza că nu își poate îndeplini obligațiile contractuale.

Comisia Europeană a afirmat marți că scopul celui de-al doilea proces nu este pedepsirea AstraZeneca cu amenzi, ci „să se asigure că dozele vor fi livrate”.

În timp ce ambele procese au același obiectiv, de această dată, „judecătorul este chemat să examineze dacă a existat o violare a contractului de cumpărare în avans”, a declarat reporterilor un purtător de cuvânt al comisiei.

„Suntem convinși că avem un argument temeinic să cerem ceea ce solicită în fața curții”, a spus el.

„Sunt câteva fabrici în UE cărora compania ar trebui să le permită să producă dozele necesare”, a adăugat el, subliniind că blocul a investit „substanțial” dinainte în capacitățile de produce a vaccinului.

Vorbind într-o curte belgiană pe 11 mai, avocatul UE Rafael Jafferali a cerut AstraZeneca să livreze statelor membre o cantitate totală de 120 de milioane de vaccinuri – până la sfârșitul lui iunie 90 de milioane de doze în plus la cele 30 de milioane livrate deja în primul trimestru.

Cu toate acestea, AstraZeneca a anunțat în prealabil că are drept scop să livreze aproximativ 70 de milioane de doze până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, furnizând în total 100 de milioane, un număr mai mic decât cere UE.

Avocatul AstraZeneca Hakim Boularbah a confirmat acest număr la audierile de marți.

Boularbah a spus că multinaționala nu a încălcat contractul cu UE din moment ce această înțelegere se bazează pe așa-numita clauză „best reasonable efforts” / „toate eforturile rezonabile”.

UE urmărește o penalitate simbolică de un euro, în timp ce pierderile și daunele sunt evaluate. O compensație reală ar fi stabilită într-o etapă ulterioară dacă va fi aprobată de judecător.

Printre altele, UE solicită o clarificare despre felul în care AstraZeneca a cheltuit cele peste 224 milioane de euro acordate de UE în septembrie 2020 pentru cumpărarea ingredientelor vaccinului, potrivit Reuters.

Conform contractului dintre Comisia Europeană cu AstraZeneca, compania a fost obligată să livreze în total 300 de milioane de doze statelor membre UE pentru perioada între decembrie și sfârșitul lui iunie.

După ce vaccinul a fost aprobat de agenția care reglementează piața de medicamente în ianuarie 2021, compania trebuia să livreze 90 milioane de doze până la sfârșitul lui martie. Numai că acest număr a fost tăiat la 40 de milioane, și apoi la 30 de milioane, provocând primul proces la sfârșitul lui aprilie.

Boularbah a spus, pe 11 mai, că noul proces nu a fost necesar având în vedere că există deja unul inițiat.

Cu toate acestea, judecătorul a dat undă verde celui de-al doilea caz, stabilind audierile pentru septembrie.

În primul proces, ale cărui audieri au fost stabilite pentru 26 mai, UE urmărește să accelereze livrarea dozelor. Verdictul este așteptat înainte de sfârșitul lui iunie.

Cu toate acestea, al doilea proces ar putea să dureze cel puțin până la anul viitor.

În total, UE a investit 2,9 miliarde de euro în dezvoltarea capacităților de producție pentru șase vaccinuri diferite. Până în prezent, Comisia Europeană s-a asigurat cu un total de 2,6 miliarde de vaccinuri în interesul statelor membre.

Actualmente, singurele vaccinuri aprobate de UE sunt BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Ilie Gulca
12/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii