‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFederația Fermierilor: Agricultorii au plătit sute de milioane nejustificat pentru motorină

Federația Fermierilor: Agricultorii au plătit sute de milioane nejustificat pentru motorină

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Creșterea prețului pentru motorină, dar și cursul valutar influențează tot mai negativ activitatea agricultorilor. În special, aceste aspecte se fac resimțite după un an de criză cum a fost 2020.

Potrivit Federației Naționale a Fermierilor (FNFM), agricultorii au plătit sute de milioane de lei nejustificat pentru motorina procurată.

Acest fapt ar trebui să îngrijoreze autoritățile, lucru care însă nu se întâmplă.

„Petroliștii moldoveni continuă să majoreze simțitor prețurile la carburanți, iar ultima creștere, cu un leu pentru un litru de benzină, aduce și mai mari probleme agricultorilor și transportatorilor. Spre regret, se întâmplă lucruri anormale ce țin de creșterea prețurilor.

Producătorii au perioade foarte scurte când pot vinde consumatorilor produse la prețuri mari. În schimb, prețurile pentru inputuri, aici mă refer în special la motorină, cresc continuu. Mai mult, atunci când prețul motorinei pe piața mondială scade considerabil, la noi această scădere este foarte puțin observată”, explică Vasile Mîrzenco, directorul executiv al federației.

De părere că fluctuațiile înregistrate influențează extrem de mult activitatea agricultorilor este și expertul economic Veaceslav Ionița, IDIS Viitorul.

„Agricultorii sunt perdanți de două ori. Prima oară ei sunt perdanți din simplul motiv că plătesc accize pentru drumurile pe care nu le utilizează. A doua oară ei sunt perdanți prin faptul că cel mai mare adaos comercial în perioada de criză a fost aplicat asupra motorinei”, explică Veaceslav Ionița.

Flucțuațiile prețului valutei, dar și prețurile la motorină influențează direct costurile de producere ale agricultorilor, aceștia fiind nevoiți să achite pentru inputuri (semințe, pesticide) mult mai mult.

„Devalorizarea leului a dus la prejudicii foarte mari. Comercianții care stabilesc prețurile țin cont de fluctuațiile valutei, astfel că oferă pentru produsele locale prețuri mici. Am formulat o solicitare către Banca Națională, cerând ca aceasta să fie preocupată în mod prioritar și de politicile valutare, astfel încât să asigure condiții favorabile pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar”, adaugă Vasile Mîrzenco.

Acesta a adăugat că mediul creat este unul nefavorabil pentru dezvoltarea afacerilor agricole, astfel că speră ca autoritățile să intervină pentru a soluționa problemele existente.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›