image
Sursa foto: agrobuzines.md

Slusari: Exportul grâului trebuie interzis; Săptămâna aceasta vor fi scoase încă 20 000 de tone de grâu din rezerva de stat

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari s-a deplasat azi la portul Giurgiulești, unde a fost informat că o navă angajată de o companie din grupul „Transoil” urmează să exporte o parte din grâul scos din Rezerva de stat.

Potrivit deputatului, deși Platforma DA a solicitat intervenția urgentă din partea Președinției, a Guvernului pentru a aplica interdicție asupra exportului de grâu, acet lucru nu s-a întâmplat nimic. Ca rezultat, există riscul creșterii prețurilor la produsele de panificație.

„Pe fundalul inacțiunilor guvernării și a acțiunilor dubioase ale lui Vaja Jhashi, s-a reușit efectuarea exportului. Totodată există cererea companiei Agrofloris-Nord, parte a Transoil, care intenționează să exporte o parte din grâu. Deocamdată exportul nu se produce pentru că nu există actele permisive pentru acest lot de grâu de la ANSA”, a precizat deputatul.

Alexandru Slusari a amintit că expertiza celor 17 000 de tone de grâu aflate în port s-ar putea să fie falsă pentru că indică o roadă din 2020, pe când grâul eliberat din rezerva de stat datează ca fiind din roada anului 2016.

„În lunile martie-aprilie au fost exportate peste 30 de mii de tone de grâu. Săptămâna aceasta din rezerva de stat vor fi scoase alte peste 20 000 de tone de grâu. Este îngrijorător că o bună parte din acest grâu este solicitat de întreprinderile zootehnice, care au ajuns în situația că nu au cu ce hrăni animalele. În același timp există o solicitare semnificativă din partea întreprinderilor de panificație, ceea ce demonstrează că grâu nu este suficient și că exportul acestuia trebuie interzis neîntârziat”, a menționat Alexandru Slusari.

Deputatul a mai subliniat că operațiunile de lobby pentru omul de afaceri Vaja Jhashi sunt multiple, acesta fiind și cetățean american, iar schemele prin care grâul este eliberat din rezerva de stat la un preț mai mic decât cel existent pe piață, și este exportat, îi vor aduce profit important și în același timp prejudiciază statul..  

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: