/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Sateliții lansați de compania Space X a lui Elon Musk, zboară deasupra Moldovei. Timp de o lună pot fi văzuți cu ochiul liber

missing
11 mai 2021, ora 23:03

Sateliții Starlink lansați de compania Space X a lui Elon Musk au fost văzuți în această seară pe cerul Moldovei. „Trenul” format din 60 de sateliți aliniați unul după altul este vizibil cu ochiul liber, nu trebuie instrumente astronomice, cu condiția ca cerul să fie senin.

Pe cerul înstelat se putea observa o linie din mai multe luminițe ce traversau în unison bolta cerească. Aceștia pot fi văzuți începând cu ora 22:02, conform platformei Findstarlink. Pentru o orientare mai ușoară, trebuie să priviți cerul în direcția Carului Mare, potrivit traiectoriei calculate de James Darpinian, un inginer de la Google, care a dezvoltat și el o platformă care urmărește sateliții lansați de Elon Musk.

Compania fondată de Elon Musk a solicitat licenţe pentru a trimite în spațiu până la 42.000 de sateliţi, număr total ipotetic în acest moment, pentru a forma o rețea care să asigure acces la internet pe Pământ.

SpaceX a reiterat că serviciul său de internet va deveni operaţional în 2020 pentru Canada şi nordul Statelor Unite, precizând că restul lumii va fi acoperit după alte 22 de lansări. În cazul în care constelaţia se va materializa, SpaceX va avea mai mulţi sateliţi activi decât toţi ceilalţi operatori de pe planetă, civili şi militari, care se estimează a fi în jur de 2.100.

Micii sateliţi Starlink, cu o greutate de aproximativ 200 de kilograme, echipaţi cu un panou solar, sunt fabricaţi, lansaţi şi operaţi de SpaceX. După ce sunt eliberaţi în spaţiu, ei vor urca uşor, prin mijloace proprii de propulsie, timp de până la patru luni, până vor atinge orbita lor operaţională aflată la 550 kilometri altitudine.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram