(video) Arina Spătaru propune protejarea animalelor de companie prin lege. Vezi ce prevede proiectul

Deputata Platformei DA, Arina Spătaru, va înregistra un proiect de lege în Parlament privind întreținerea și protecția animalelor de companie, consultat cu APL-urile, societatea civilă, organizațiile de protecție a animalelor, alte organizații și instituții de resort. Proiectul vine să protejeze animalele cu și fără stăpân, să ofere condiții echitabile, substanțiale tuturor APL-urilor în vederea reglementării problemei prin micșorarea populației animalelor fără stăpân prin sterilizare, să implementeze programul CSVE (capturare-sterilizare-vaccinare-eliberare), care este cel mai eficient și uman program în vederea micșorării populației de animale fără stăpân, să contribuie la elaborarea bazei de date a animalelor de companie cu și fără stăpân, să promoveze cultura cetățenilor în relația cu animalele inclusiv prin neadmiterea cruzimii față de animale, să interzică luptele de câini și alte animale.

Foto: captură

Acest proiect de lege este unul ordinar și poate fi dezbătut și votat de actualul Parlament, chiar dacă acesta este dizolvat. Arina Spătaru a îndemnat deputații să-l adopte, astfel demonstrând o empatie civilizată față de animale, față de soluționarea umană a problemei animalelor fără stăpân și să contribuie, astfel, la crearea unui mediu prietenos în societate, bazat pe o relație sănătoasă între oameni și celelalte viețuitoare.

„Interzicem luptele în care sunt implicate animalele de companie. Obligăm sterilizarea animalele de companie, dacă acestea nu sunt crescute cu scopul de a fi implicate în activități economice (vânzarea, reproducerea, oferirea serviciilor în care sunt implicate animalele de companie (fotografiere, plimbare călare, împerechere, pază, etc.)), conservarea speciilor de animale existente pe teritoriul ţării sau alte cazuri în care reproducerea este necesară”, a declarat Arina Spătaru.

Proiectul reglementează modul în care poate avea loc eutanasierea animalelor:

„Pot fi eutanasiate, în baza fişei de observaţie, numai animalele care suferă dureri fizice insuportabile, provocate de traumatisme acute sau de o boală incurabilă, incompatibilă cu viața, ambele fiind diagnostificate în urma unui examen medical efectuat de medicul veterinar, examen la care pot asista reprezentanţi din partea organizaţiilor neguvernamentale pentru protecția şi asistența animalelor, animalele diagnostificate ca fiind bolnave de rabie, în urma unei carantine de 15 zile.”

Potrivit autoarei, proiectul de lege nu implică cheltuieli bugetare, pentru că din răspunsul oficial al Ministerului Agriculturii. Dezvoltării Regionale și Mediului, în anul 2007, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului cu suportul Uniunii Europene a achiziționat servicii de dezvoltare a Sistemul informațional automatizat ”Sistemul de Identificare și Trasabilitate a Animalelor” valoarea căruia a constituit 2 296 777 euro, iar în 2015 a fost dezvoltat pentru suma de 170 000$.

„Deci, acest sistem dezvoltat poate servi drept gazdă pentru Baza de date Electronică unică a animalelor de companie din Republica Moldova”, a adăugat deputata.


Pub