Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Atacul cu împușcături de la…

Atacul cu împușcături de la școala din Kazan. Primele declarații ale atacatorului plasat în arest: „M-am născut Dumnezeu”

Autoritățile din Rusia l-au interogat marți, 11 mai, pe Ilnaz Galyaviev, unul dintre atacatorii care a deschis focul marți, 11 mai, într-o școală din Kazan, Federația Rusă. În urma atacului cu împușcături, nouă persoane au fost ucise – opt elevi și o profesoară de 26 de ani.

Presa rusă menționează că Galyaviev a fost reținut de ofițerii serviciilor operaționale.

Autoritățile regionale au declarat zi de doliu pentru 12 mai, iar parlamentarii ruși au anunțat că vor revizui regulile pentru depozitarea armelor în circulația civilă rusă după atacul „terorist”.

Potrivit presei ruse, anchetatorii vor dispune efectuarea unei expertize psihiatrice și psihologice în privința adolescentului care a deschis focul asupra elevilor de la școala din Kazan.

Familiile elevilor uciși în timpul împușcăturilor de la Kazan vor primi despăgubiri de un milion de ruble, iar familiile elevilor răniți – de la 200 la 400 de mii de ruble, mai scrie presa rusă.

Între timp, fiind audiat de autoritățile ruse, atacatorul a declarat că „s-a născut Dumnezeu” și că „a început să urască în mod special pe toată lumea”.

Declarațiile lui Ilnaz Galyaviev, din timpul interogatoriului:

– M-am născut Dumnezeu. Pur și simplu nu mi-am dat seama imediat. Acum vreo două luni mi-am dat seama, iar vara în mine a început să se trezească un monstru. Eu am început să urăsc în mod special pe toată lumea. Și am început să urăsc și mai mult.

– Sau poate tu …

– Nu îndrăzni, nu-mi atribui psihologic, psihic. Nu sunt așa.

– Si cine e acesta?

– Nu sunt aceștia cărora le atribuiți opinia dvs. subiectivă

„Ai spus că acum două luni ți-ai dat seama că ești un Dumnezeu.

– Da, mi-am dat seama că sunt un Dumnezeu.

– Ți-a spus cineva despre asta?

– Nu, nimeni nu mi-a spus. Mi-am dat seama că sunt Dumnezeu. I-am spus mamei mele pentru prima dată despre asta. Nu am mamă, o numesc doar Nailya. Nu este mama mea. Nu am părinți, nici mamă. Vă urăsc pe toți.

– Ai un tată vitreg?

– Tatăl vitreg? Nu am tată vitreg. – Dar există părinții tăi? Mama care te-a născut?

– Da, dar aceasta nu este o mamă. Am renunțat la toți. Nu am sunat niciodată nici pe mama, nici pe tata.

În urma atacului cu împușcături, unul dintre atacatori, un adolescent de 19 ani, a fost reținut și plasat în arest. Potrivit canalului de Telegram Baza, numele acestuia este Ilnaz Renatovich Galyaviev, în vârstă de 19 ani. Galyaviev a absolvit gimnaziul 175 acum patru ani, iar acum este la facultate. Potrivit canalului de Telegram 112, cu puțin timp înainte de a ataca școala, Galyaviev și-a deschis un cont Telegram, unde ar fi avertizat despre ce avea să facă.

Potrivit presei ruse, Ilnaz Galyaviev, atacatorul care a deschis focul într-o școală din Kazan, purta o eșarfă cu inscripția „DUMNEZEU”.

Foto: telegram/БИЗНЕС Online

Presa rusă mai scrie că a fost intentat un dosar penal. În orașul Kazan a fost introdus un regim de operațiuni antiteroriste. Măsurile de securitate au fost intensificate în toate instituțiile de învățământ.

Al doilea atacator a fost împușcat în timpul asaltului, iar identitatea acestuia nu a fost dezvăluită, au declarat surse pentru Interfax.

Potrivit presei ruse, nouă persoane au fost ucise dintre care opt elevi și o profesoară de 26 de ani.

Președintele Tatarstanului, Rustam Minnikhanov, a anunțat despre decesul a șapte elevi – patru băieți și trei fete, toți – elevi din clasa a VIII-a, dar și o profesoară. Potrivit lui, până acum, 16 persoane au fost spitalizate – 12 copii și patru adulți.