Amenzi pentru proprietarii Airbnb din Paris. Ce condiții le sunt impuse pentru a continua activitatea?

21 de milioane de euro… Aceasta este suma estimată în amenzi pe care 420 de proprietari Airbnb din Paris vor trebui să le achite orașului după o hotărâre recentă a celei mai înalte instanțe din Franța. Aceștia au încălcat un regulament care prevede că cei care doresc să facă niște bani în plus prin închirierea pe termen scurt a unui al doilea apartament, trebuie să cumpere mai întâi un alt apartament și să îl pună la dispoziție pe piața normală a locuințelor. Acum, în hotărârea judecătorească, proprietarilor li s-a transmis un mesaj clar: prevederile legii nu pot fi „driblate”.  

În ultimii ani, Airbnb și alte platforme similare au preluat mii de apartamente pentru închirieri comerciale. Asta a făcut ca prețurile să crească și mai mult pentru parizieni, care în prezent au mari dificultăți de a găsi apartamente disponibileTotodată, petrecerile Airbnb organizate la orele trecute de „ora culcare”, dar și zgomotul constant al valizelor cu roți pe pavajul pietruit, perturbă serios faimosul simț „savoir vivre” al localnicilor. Multe orașe europene populare printre turiști, precum Barcelona, Amsterdam și Berlin, au făcut eforturi similare pentru a controla industria. 

Chiar și cu noua lege în vigoare, cererea mare și investitorii înfometați vor rămâne probabil principalele caracteristici ale pieței imobiliare pariziene. Lipsa de locuințe de dimensiuni medii, atractive și accesibile îi împinge pe familiile tinere, dar și pe cei care au emigrat recent în capitala Franței, să treacă din centru spre suburbiile îndepărtate sau în alte centre urbane. Nu este de mirare că Parisul a pierdut aproximativ 10.000 de locuitori pe an în ultimul deceniu. În curând nu vom urmări „Emily in Paris”, ci „Emily in Pantin”. 

Materialul a fost publicat inițial în Newsletter-ul Weekly Focus realizat de rețeaua internațională de jurnaliști n-ost, care are ca misiune să se aprofundeze în realitățile de pe continentul european și să ofere o perspectivă diversă asupra unui subiect săptămânal. Vă puteți abona la newsletter pe acest link.

Hélène Bienvenu este o jurnalistă liber-profesionistă franceză care se concentrează pe materiale originale din Europa Centrală și de Est. A trăit și a lucrat într-un „chambre de bonnes” (cameră de serviciu) parizian de 9 m² timp de doi ani – și chiar i-a plăcut! 

Sursă foto: Adexchanger.com

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.