A început etapa trei de vaccinare, parțial. Explicăm

În Republica Moldova se lansează gradual etapa trei de vaccinare contra Covid-19. Comitetul Național de Coordonare a Imunizării a anunțat că au fost aprobate 14 noi contingente de persoane din etapa trei de vaccinare împotriva COVID-19. Între timp, Chișinăul a trecut deja la cea de-a treia etapă. Ministerul Sănătății afirmă că ultima etapă de vaccinare se poate lansa și la nivelul altor autorități locale, acolo unde au fost vaccinate persoanele care s-au încadrat în primele două etape.

Care sunt grupurile noi și cum se vaccinează

Potrivit deciziei aprobate de Comitetul Național de Coordonare a Imunizării, etapa trei de vaccinare a populației generale va începe de astăzi cu imunizarea persoanelor care își desfășoară activitatea în următoarele domenii de activitate:

  • Procesare, distribuire și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
  • Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
  • Centrale electrice, producție și transport curent electric;
  • Unități de producție, transport și distribuție gaze;
  • Unități de producție, transport și distribuție medicamente și dispozitive medicale;
  • Transport de persoane și mărfuri;
  • Comunicație (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune națională);
  • Lucrătorii din hoteluri și restaurante;
  • Lucrătorii din domeniul de întreținere corporală, coafură și alte activități de înfrumusețare;
  • Lucrătorii din domeniul teatral-concertistice, muzee, biblioteci;
  • Lucrătorii din sistemul financiar-bancar și care prestează servicii esențiale de plăți;
  • Personalul poștal și serviciul curierat;
  • Reprezentanții cultelor religioase;
  • Alte colectivități, indiferent de forma juridică și tipul de organizare, care au în subordine mai mult de 100 angajați. 

La fel, vor fi imunizați și membrii de familie a persoanelor din colectivitățile menționate.

Procesul de vaccinare se desfășoară în cadrul centrelor de vaccinare din țară. Ministerul Sănătății afirmă că vor fi deschise mai multe centre de vaccinare la nivel național. Astăzi urmează să fie inaugurat un astfel de centru la Bălți, iar în următoarele zile se preconizează organizarea altui centru în cadrul C.I.E. „Moldexpo”. 

În același timp, continuă prima și a doua etapă de vaccinare, care presupune imunizarea lucrătorilor medicali, persoanelor cu vârsta de peste 60 ani, persoanelor cu comorbidități și persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, pentru care infecția COVID-19 prezintă un risc sporit de a face forme grave și chiar deces.

Populația generală din Chișinău deja se poate vaccina 

În Chișinău au existat mai multe confuzii pentru că, deși Ministerul Sănătății preciza că etapa a treia nu a început, mai mulți cetățeni din capitală, care nu erau eligibili pentru primele două etape de vaccinare, au plasat pe rețelele de socializare anunțuri că s-au vaccinat la Centrul Municipal de Vaccinare pe str. Petru Rareș, fără programare. Ei i-au îndemnat pe toți doritorii să apeleze la medicul de familie sau să se prezente direct la acest centru. 

Activista Lilia Nenescu, care s-a vaccinat la centrul de pe strada Petru Rareș, ne-a povestit că a mers la acest centru după ce a văzut postările pe Facebook. „Înregistrarea la centrul de vaccinare durează circa 5 minute. Condiția obligatorie este să ai buletinul de identitate”, a povestit ea. Potrivit ei, nu a fost nevoie de viza de reședință în Chișinău, nici de programare sau îndreptarea de la medicul de familie. Procedura de vaccinare se realizează la etajul doi, după care trebuie să stai în sala de așteptare 15 minute sub supravegherea medicului. Apoi primești confirmarea că ai primit prima doză și când urmează să faci rapelul. 

Între timp, la 8 mai, Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiul Chișinău a decis ca instituțiile medicale de asistență medicală primară să asigure mobilizarea deplină și imediată pentru imunizarea anti-COVID la adresare liberă (la cerere) a populației din mun. Chișinău. 

Astăzi, primarul de Chișinău a anunțat că vaccinuri sunt în capitală, iar procesul de imunizare decurge după principiul ,,primul venit – primul servit”. „În Chișinău și suburbii avem funcționale actualmente 63 puncte de vaccinare cu o capacitate de minimum 3 500 imunizări pe zi”, a scris Ion Ceban pe Facebook.

Când va avea loc vaccinarea generală a populației în toată țara

La conferința de presă de săptămâna trecută, Ninel Revenco, coordonatoarea campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat că odată ce vor fi vaccinate persoanele din etapa unu, vorbim despre lucrătorii medicali, care sunt în jur de 70 de mii de persoane, apoi etapa doi – aproape de 600 de mii de persoane, atunci se va putea trece lent și la etapa trei de vaccinare. Totodată, ea a mai spus că etapa a treia poate fi deschisă și la nivel local: „Odată ce populația eligibilă pentru una sau altă etapă s-a epuizat în anumite raioane, acestea își pot lansa etapa a treia”. 

Ninel Revenco a mai declarat că va fi lansată platforma de programare la vaccinare. „Platforma este elaborată, este în proces de testare. S-au pregătit și spoturi publicitare pentru publicul larg despre cum să acceseze platforma pentru a se programa pentru vaccin. Deschiderea etapei trei pentru toată populația va fi în funcție de numărul de vaccinuri existente și livrate în țară. Odată ce vom avea un număr suficient de vaccinuri, atunci imediat se va lansa și etapa a treia”, a spus Revenco.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.