Linkuri accesibilitate

Ofițeri de securitate din Ucraina au percheziționat casa magnatului pro-rus Viktor Medvedciuk


Viktor Medvedciuk depunând flori la monumentul ostașului necunoscut din Kiev. 11 mai 2021
Viktor Medvedciuk depunând flori la monumentul ostașului necunoscut din Kiev. 11 mai 2021

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a percheziționat casa din Kiev a magnatului și politicianului apropiat Kremlinului Viktor Medvedciuk, care împreună cu un alt parlamentar pro-rus este suspectat de trădare.

Oficialii SBU au declarat pentru serviciul ucrainian al postului nostru de radio că percheziția a fost efectuată marți, 11 mai, adăugând că informații detaliate despre caz vor fi făcute publice ulterior.

Procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, a declarat că a semnat notificări oficiale pentru a fi înmânate parlamentarilor identificați doar drept M. și K, ca fiind suspecți pentru un presupus act de înaltă trădare și exploatare ilegală a resurselor naturale din peninsula Crimeea, anexata ilegal de Rusia în 2014.

Mass-media locală l-a identificat pe M. drept Medvedciuk și K. drept Taras Kozak, și el parlamentar pro-rus din Rada de la Kiev.

În februarie, Consiliul Național de Securitate al Ucrainei a anunțat sancțiuni împotriva lui Medvedciuk, a soției sale Oxana Marcienko și a altor persoane și entități.

Sancțiunile au presupus înghețarea activelor cuplului timp de trei ani și li s-a interzis să facă afaceri în Ucraina.

Guvernul președintelui Volodimir Zelenski, în februarie, a sancționat și trei posturi de televiziune despre care se crede că sunt deținute de Medvedciuk. Măsura a avut loc la scurt timp după discuțiile dintre secretarul de stat american Antony Blinken cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

Medvedciuk este șeful consiliului politic al partidului Platforma de opoziție pro-rusă Pentru viață, care este cel mai mare grup de opoziție din parlamentul ucrainean. El este unul dintre cei 44 de deputați ai partidului în Rada, care are 450 de deputați.

Medvedciuk are o relație personală de lungă durată cu Vladimir Putin, care este nașul fiicei sale.

El a fost sancționat de Statele Unite în 2014 pentru subminarea democrației din Ucraina.

Sancțiunile au fost legate de o investigație privind exporturile de cărbune către Rusia dintr-o regiune deținută de separatiștii din estul Ucrainei.

Luptele dintre forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia care controlează părți din regiunile ucrainene Donețk și Luhansk au ucis peste 13.000 de oameni din aprilie 2014 și până acum.

XS
SM
MD
LG