Linkuri accesibilitate

Revenirea din sărbători, înapoi la problemele cotidiene și pandemie


O pensionară vinde flori în centrul Tiraspolului, în apropierea unei case de schimb valutar.
O pensionară vinde flori în centrul Tiraspolului, în apropierea unei case de schimb valutar.

Ca în fiecare an, Europa Liberă vă propune un program muzical special cu ocazia Sărbătorilor de Paști.

Până atunci însă vă invit să ascultați un buletin de știri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute:

Revenirea din sărbători, înapoi la problemele cotidiene și pandemie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00
Link direct

La Tiraspol a avut loc o parada militară de 9 mai, eveniment sincronizat cu parada similară de la Moscova. Prin piața Suvorov de la Tiraspol au mărșăluit peste 800 de militari, inclusiv cei din Grupul operativ de trupe ruse, dislocat în regiunea transnistreană fără acordul Chişinăului.

Liderul administrației transnistrene Vadim Krasnoselski a prelungit până pe 1 iunie regimul liber de călătorii pentru locuitorii din stânga Nistrului. În ultimul an, aceștia au putut pleca din regiunea transnistreană doar cu acordul administrației de la Tiraspol. Restricția, prezentată ca măsură de combatere a extinderii Covid-19, pare să nu-și fi atins scopul, având în vedere că în regiunea transnistreană este cea mai mare incidență a îmbolnăvirilor din Republica Moldova după municipiul Chişinău.

Tineri pe bicicletă pe străzile Tiraspolului, într-o duminică de primăvara
Tineri pe bicicletă pe străzile Tiraspolului, într-o duminică de primăvara

În perioada sărbătorilor de Paște, locuitorii regiunii au avut o mini-vacanță de aproape două săptămâni. Iată ce cred câțiva dintre ei în acest context:

- Eu lucrez destul de mult, practic nu am sărbători. Dar eu aș fi distribuit aceste zile libere cumva mai uniform pe parcursul lunii, ca să nu fie toate împreună. Când sunt atât de multe sărbători și zile libere, asta te scoate din ritmul obișnuit și apoi e greu să revii la lucru.

- Eu sunt mulțumită, pentru că pot să-mi petrec zilele libere cu apropiații, mă pot odihni, așa că sunt mulțumită.

- În această perioadă am sărbătorit la Râbnița și am mers la Chişinău. Dar două săptămâni este prea mult – sunt suficiente două-trei zile ca să te poți întâlni cu rudele.

Unul din cimitirele din Tiraspol
Unul din cimitirele din Tiraspol

- Eu cred că era mai bine să ieșim ceva mai devreme la lucru. Da, Paștele este o sărbătoare importantă, o așteptăm pentru a ne întâlni cu cei apropiați, pentru a discuta, pentru a întinde mese și a ne gândi la lucruri bune. Dar totuși trebuie să ținem cont de faptul că este pandemie, aceasta continuă. În aceste luni de la începutul anului am avut multe restricții, multe perioade în care nu am lucrat, am stat acasă. Așa că eu cred că posibilitatea de a ieși la muncă acum este cu mult mai valoroasă decât zilele libere întinse pe două săptămâni. Da, este plăcut, dar eu cred că acum trebuie făcută alegerea în favoarea lucrului. Ne-am cam lungit cu zilele libere.

Locuitori din Tiraspol și Bender despre vaccinarea anti-covid
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:45 0:00

Chişinăul a cerut menținerea pe termen nelimitat a regimului liber de călătorii. Biroul pentru Reintegrare de la Chișinău a spus, joi, că autoritățile transnistrene invocă pandemia pentru a îngrădi circulația peste Nistru, inclusiv accesul unor cetățeni moldoveni la propriile case. În ciuda pandemiei, autoritățile transnistrene au suspendat restricțiile de circulație în timpul alegerilor prezidențiale moldovene din noiembrie 2020, când zeci de mii de locuitori ai regiunii au mers să voteze, pe malul drept al Nistrului, sprijinindu-l masiv pe fostul președinte pro-rus, Igor Dodon, care a pierdut însă alegerile.

Joi, pe ambele maluri ale Nistrului, a început vaccinarea cu serul Sputnik V, donat de Federaţia Rusă. În regiunea transnistreană au fost deschise 24 de cabinete de vaccinare, iar cu cele 31 de mii de doze vor fi vaccinați prioritar pensionarii, medicii, profesorii și angajații din structurile de forță. Restul teritoriului Republicii Moldova a primit 40 de mii de doze de vaccin Sputnik V.

Într-un mesaj cu prilejul Zilei Europei, marcată la 9 mai, ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a spus că „Ziua Europei în acest an marchează solidaritatea echipei Europa pentru sănătate și pentru un viitor mai bun”, informează IPN. Ziua Europei este marcată a doua oară consecutiv în condiții de pandemie. De data aceasta, în UE eforturile cele mai mari sunt consacrate vaccinării populației și relansării economice post-pandemie.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a adus un omagiu victimelor celui de-al Doilea Război Mondial într-un sat de la granița cu Rusia. Zelenski a depus flori la Milove, la complexul memorial dedicat eliberatorilor. Începând din 2015, Ucraina marchează la 8 mai Ziua Amintirii și Reconcilierii în onoarea celor căzuți în al Doilea Război Mondial, iar la 9 mai marchează Ziua Victoriei. Milove se află în regiunea Luhansk, care este controlată în cea mai mare parte de separatiștii pro-ruși, începând din 2014.

În Uniunea Europeană, un sfert din populația adultă a fost vaccinată anti Covid-19 cu prima doză, iar sub 10% - cu ambele doze. Statele UE analizează posibilitățile de relaxare a restricțiilor de călătorie și lucrează la introducerea unui sistem de pașapoarte de vaccinare care va permite intrarea în UE a persoanelor imunizate cu un vaccin autorizat de OMS.

***

Dragi ascultători, aici îmi iau rămas bun de la Dvs., vă doresc Sărbători laminate și vă invit să ascultați un program musical special din arhivele Europei Libere, cu ocazia sărbătorilor de Paști, semnat de regretatului nostru coleg, Victor Eskenasy.

Hristos a Înviat!

XS
SM
MD
LG