Care sunt mizele filantropice şi financiare ale divorţului dintre Bill şi Melinda Gates. Ce spun experții

11 Mai 2021, 15:38
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
11 Mai 2021, 15:38 // Au Bani //  MD Bani

Bill şi Melinda Gates, unul dintre cele mai bogate cupluri de pe planetă, și-au anunțat divorțul după 27 de ani de mariaj. Cei doi promit însă că vor continua să conlucreze la fundaţia care le poartă numele. Iată care sunt mizele filantropice și financiare ale divorțului dintre aceștia doi.

Bill and Melinda Gates Foundation a devenit una dintre cele mai mari şi mai influente fundaţii private din lume, în particular în domeniul sănătăţii. In 20 de ani, fundaţia a cheltuit circa 53 de miliarde de dolari în diverse acţiuni filantropice. Pe termen lung, cuplul promisese că va dona 90% din banii de care dispune. Potrivit cifrelor financiare prezentate pe site-ul internet al fundaţiei, aceasta dispunea în 2019 de 50 de miliarde de dolari şi avea 1.600 de angajaţi, scrie RFI.

Filantropia este de altfel activitatea principală a lui Bill Gates de când acesta a demisionat din postul de preşedinte Microsoft, firmă pe care a cofondat-o şi care i-a adus averea şi celebritatea. Potrivit ziarului New York TimesFundaţia Bill şi Melinda Gates a donat deja un miliard de dolari combaterii pandemiei de coronavirus.

În fundația care le poartă numele, Bill şi Melinda au aceeaşi funcție – ambii sunt co-preşedinţi – Melinda este cea care călătorește cel mai mult, în particular în Africa unde şi alege programele de ajutorare. De asemena, ea este cea care a decis finanţarea contracepţiei pentru 120 de milioane de femei. Tot ea a ales programele de combatere a bolii Sida şi a paludismului, cele două maladii care fac ravagii în Africa.

Averea lui Bill Gates este estimată la 124 de miliarde de dolari. Potrivit clasamentului întocmit anual de revista Forbes, Bill Gates este astfel al 4-lea cel mai bogat om din lume el fiind devansat doar de alţi doi americani – Jeff Bezos şi Elon Musk- şi de francezul Bernard Arnault. Bani pe care cei doi vor trebui să-i împartă acum. Acum, cuplul Gates va concura cu fostul cuplu Bezos pentru titlul de «cel mai scump divorţ». In urma despărţirii sale de Jeff Bezos, fondatorul Amazon, soţia sa MacKenzie a obţinut 38 de miliarde de dolari, devenind a treia cea mai bogată femeie din lume. Melinda Gates ar putea s-o devanseze, spun gurile rele. O certitudine există însă în familia Gates: niciunul din cei trei copii ai cuplului – Jennifer Katherine, Rory John şi Phoebe Adele – nu va moşteni uriaşa avere. Fondatorul Microsoft a declarat că nu le va lăsa decât câte 10 milioane de dolari la fiecare dintre copii, restul banilor mergând spre acţiuni filantropice sau diverse asociaţii.

Chiar dacă în comunicatul lor comun, Bill şi Melinda Gates promit că vor conlucra mai departe la fundaţia pe care o coprezidează împreună cu un alt miliardar american – Warren Buffet – analiştii estimează că divorţul celor doi ar putea provoca schimbări în felul în care fundaţia este finanţată. Nu se ştie de exemplu dacă Bill Gates va continua să alimenteze fondurile atât de metodic cum o făcea până acum. Faptul că anunţul de pe Twitter a fost făcut de ambii membrii ai cuplului lasă speranţa că despărţirea se va putea face pe cale amiabilă, ceea ce înseamnă că filantropia nu va avea de suferit de pe urma divorţului.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău