Reacția BNM referitor la inițiativa lui Șor de a recupera banii sustrași din sistemul bancar

Crina Dumitriu
11/05/2021

Banca Națională a Moldovei (BNM) constată, urmare a cerilor depuse de Ilan Șor cu privire la recuperarea creanțelor de la Banca de Economii, că „recuperarea banilor de pe urma fraudei bancare – un subiect atât de sensibil pentru întreaga societate – se transformă într-un instrument de scoatere în evidență a imaginii unor politicieni și reflectă o acțiune de dezorientare a publicului”.  

Într-un comunicat făcut public marți, BNM menționează că „demersul avocaților cetățeanului Ilan Șor adresat inclusiv BNM poate fi înaintat în cadrul procedurilor judiciare deja demarate. Aceasta, deoarece prin sentința Judecătoriei Chișinău din 21.06.2017 Șor Ilan Miron a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 196 alin.(4) (cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere) și art. 243 alin. (3) lit.b) (spălarea banilor în proporții deosebit de mari) din Codul Penal și, corespunzător, instanța de judecată a stabilit că „prin infracțiunile comise de inculpat, s-a adus atingere patrimoniului Băncii de Economii SA” și că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de partea civilă, BC Banca de Economii SA, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile.”

„Cât privește solicitarea „compensării valorii activelor băncilor la data de 27 noiembrie 2014”, acționarii cunosc foarte bine – conform legii, creanțele față de o bancă în proces de lichidare se onorează în ordinea priorității claselor de creanțe stabilite, iar creanțele acționarilor se onorează după onorarea tuturor creanțelor creditorilor față de bancă, din activele rămase”.

În prezent, BC Banca de Economii S.A. achită creanțele Ministerului Finanțelor. Totodată, BNM precizează că acționarii Băncii de Economii S.A. nu au contestat actele emise de BNM și nu au înaintat cereri de compensare a valorii activelor deținute

Amintim că avocații deputatului fugar Ilan Șor au depus demersuri la Procuratura Generală, Banca Națională și Ministerul Finanțelor. Aceștia au solicitat desemnarea reprezentanților de la fiecare instituție, pentru a demara discuțiile privind recuperarea banilor din frauda bancară. Ilan Șor, a declarat că este gata să returneze suma de bani care i se impută în dosarul furtului miliardului, iar apoi să o revendice de la adevărații beneficiari ai fraudei din sistemul bancar. Acesta s-a arătat dispus să ajute la deconspirarea „adevăraților vinovați ai furtului miliardului și să contribuie la recuperarea banilor furați

Crina Dumitriu
11/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii