„Epopeea” grâului din Rezerva de stat // O navă a acostat în portul Giurgiulești pentru a încărca grâul. Deputat: „Securitatea alimentară este în pericol”

Cornelia Cozonac
11/05/2021

Alexandr Slusari, vicepreședintele Platformei DA, a declarat marți, într-un live din portul Giurgiulești, că o navă angajată de o companie din grupul Transoil, a acostat în port, fiind pregătită pentru a încărca grâu pentru export. Anterior, la 30 martie, nava respectivă nu a fost admisă să intre în port. Parlamentarul susține că exportul de grău pune în pericol securitatea alimentară a statului. O interdicție la exportul de grâu a fost stabilită de Guvern, la cererea Președintei Maia Sandu, pentru perioada 30 martie - 12 aprilie.   

Alexandr Slusari a spus că din cele aproape 17 tone de grâu, mare parte din rezerva de stat, aflate acum în port, o anumită cantitate urmează să fie exportată: „Pe fundalul inacțiunilor guvernării și a acțiunilor dubioase ale lui Vaja Jhashi, s-a reușit efectuarea exportului. Există cererea companiei Agrofloris-Nord, parte a Transoil, care intenționează să exporte o parte din grâu. Deocamdată exportul nu se produce pentru că nu există actele permisive de la ANSA”.

Parlamentarul a amintit că expertiza celor 17 tone de grâu aflate în port s-ar putea să fie falsă pentru că indică o roadă din 2020, pe când grâul eliberat din rezerva de stat datează cu 2016.

„Situația privind necesitățile de grâu din țară nu este deloc așa cum susțin cei care neagă insuficiența acestuia. Deja în lunile martie-aprilie au fost exportate peste 30 mii tone de grâu. Săptămâna aceasta din rezerva de stat vor fi scoase alte peste 20.000 tone de grâu. Este îngrijorător că o bună parte din acest grâu este solicitat de întreprinderi zootehnice (deja peste 8000 tone au fost alocate acestor întreprinderi), care au ajuns în situația că nu au cu ce hrăni animalele. Cât e de corect ca grâul alimentar să fie repartizat întreprinderilor zootehnice e altă întrebare, spune Alexandr Slusari, menționând, totodată că există o solicitare semnificativă din partea întreprinderilor de panificație, ceea ce demonstrează că grâu nu este suficient și că exportul acestuia trebuie interzis neîntârziat.

Alexandr Slusari spune că la nivelul instituțiilor de stat s-ar face lobby pentru Vaja Jhashi, conducătorul Grupului Transoil, iar schemele prin care grâul eliberat din rezerva de stat este exportat, iar apoi reintrodus în circuit, îi vor aduce profit important, dar vor secătui țara. Vaja Jhashi este un om de afaceri, cu cetățeni americană, care anterior a fost în relații foarte bune cu Vlad Plahotniuc.  

Într-o anchetă recentă, echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a aratat schemele prin care cele 17 000 de tone de grâul din rezerva de stat a fost vândut proprietarilor privați, care, respectiv, și-au adjudecat dreptul de a-l comercializa pe piețile externe. După ce grâul a intrat în proprietatea Grupului de companii Trans-Oil, la 29 martie 2021, șefa statului, Maia Sandu, a solicitat Guvernului să aprobe de urgență o hotărâre prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat. Drept urmare, la 30 martie, Cabinetul de miniștri a impus restricții temporare la exportul de grâul din rezervele de stat până la 12 aprilie. Guvernul a menționat că a luat această decizie în scopul asigurării securității alimentare a statului, deoarece în 2020 agricultorii au fost marcați de secetă, iar economia de pandemie.

Contactat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, președintele Trans-Oil, Vaja Jhashi, a declarat că nu există niciun risc privind asigurarea cu grâu pentru Republica Moldova. Totodată, el a calificat acțiunea de blocare a exporturilor din partea autorităților drept „total neprofesionistă și care, de fapt, contrazice legea”. „Anul acesta, nu am exportat grâu din Moldova. Majoritatea exporturilor au fost din România, Argentina, Ucraina”, ne-a mai spus omul de afaceri. 

Centrul de Investigații Jurnalistice l-a vizat pe omul de afaceri Vaja Jhashi în mai multe anchete de presă realizate în ultimii ani. 

 

 

Cornelia Cozonac
11/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii