‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriProducător de struguri despre sistemul Pergola: În primul an pe rod am recoltat 20...

Producător de struguri despre sistemul Pergola: În primul an pe rod am recoltat 20 de tone/ha

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Mai mulți producători de struguri de masă din regiunea transnistreană sunt interesați de implementarea sistemului de suport Pergola, pentru a-și spori recoltele și calitatea strugurilor.

În acest scop un grup de 15 agricultori au vizitat câmpul demonstrativ „Plantație pe sistemul de suport Pergola, soiul Moldova” în gospodăria Largul Holdelor, din satul Grigorievca, raionul Căușeni, instituit cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID APM).

Agricultorilor transnistreni s-a alăturat și un grup de profesori de la Colegiul Agricol din Tiraspol pentru a observa caracteristicile plantațiilor de viță-de-vie pe sistem Pergola și a discuta avantajele acestui model de producere a strugurilor de masă.

În cadrul vizitei, participanții au fost informați despre tehnica de plantare, de instalare a stâlpilor de suport, sistemului de irigare, plasei antigrindină etc.

Gospodăria Largul Holdelor dispune de 10 hectare de viță de vie plantată pe sistemul de suport Pergola, înființată acum trei ani.

Directorul gospodăriei Ion Mereacre a declarat că:

„Deși anul trecut multe gospodării agricole au suferit de secetă, pentru noi 2020 a fost primul an cu roadă, și am strâns în jur de 20 t de la 1 ha. Cred că și după iarna am ieșit bine cu toate că au fost înghețuri în Căușeni de până la -22°C”.

‹ adv ›

Agricultorul a afirmat că deja după prima roadă a anului trecut poate confirma cu certitudine avantajele sistemului de suport Pergola comparativ cu sistemul clasic.

„Noi avem și 2 ha de vie clasică, dar am colectat maxim 15 t de la 1 ha. Pe sistem Pergola cred că în al 5-lea an vom avea circa 35 t, așa că productivitatea va fi de aproape 3 ori mai înaltă”, a explicat Ion Mereacre.

Vadim Balan, producător agricol din satul Malaești, raion Grigoriopol, planifică să planteze 3 ha de viță de vie Moldova după sistemul Pergola.

Agricultorul susține că a rămas impresionat de productivitatea oferită de plantațiile pe sistem Pergola, chiar și pe suprafețe mici.

„Deși inițial planificam într-un mod anume să înființăm plantația, instruirea și discuțiile cu un agricultor cu experiență am înțeles că trebuie să revizuim planul. Am decis să trec la sistemul Pergola, deoarece avem nevoie de struguri pentru export, prezentabili și calitativi”, spune Vadim Balan.

‹ adv ›

Liubovi Borosan deja are plantația de vița de vie în satul Chițcani, raionul Slobozia.

„În 2015 am înființat o plantație de struguri Roșfor pe sistem Pergola, studiind individual și încercând în practică anumite tehnici. Este pentru prima dată când văd o plantație de struguri pe sistem Pergola conform cerințelor.  Datorită acestei vizite și instruiri am înțeles cât de mult trebuie să ajustăm în plantația noastră pentru a avea recolte maxime. Ne dorim mai multe instruiri despre această tehnologie pentru a obține rezultate din activitatea noastră agricolă”, a adăugat Liubovi Borosan.

În ultimii 15 ani, suprafața noilor plantații de viță de vie cu struguri de masă a fost în continuă creștere.

De regulă, producătorii de struguri de masă din Moldova utilizează sistemul de formare a viței de vie „Spalier Vertical”, chiar dacă sistemele intensive Pergola și Gable sunt utilizate pe larg în țări precum Chile, Italia, Spania și SUA.

Pe parcursul ultimilor ani, mai mulți producători de struguri din Moldova au preluat acest sistem de suport.

În prezent, plantațiile de struguri de masă cultivați pe sistem Pergola și Gable în Republica Moldova au depășit 300 de hectare, comparativ cu 6 hectare atestate acum patru ani.

O creștere a suprafețelor plantațiilor de struguri de masă pe aceste sisteme intensive se datorează asistenței proiectului USAID APM, dar și subvenționării investițiilor pentru înființarea unor astfel de plantații.

Un câmp demonstrativ cu plantație de struguri de masă pe sistem pergola a fost înființat și în regiunea transnistreană, în satul Mălăești, raionul Grigoriopol.

Experții afirmă că sistemul Pergola și Gable sporește recolta strugurilor de masă de patru ori și garantează struguri și bobițe de calitate extra (cca 90%).

Tehnologia respectivă permite efectuarea mult mai eficientă a lucrărilor agricole, precum și a tratamentelor fitosanitare în timpul vegetației.

Aceste sisteme de producere a strugurilor de masă sunt utilizate pe larg în țări precum Italia, Spania, Chile și SUA.

Fermierii care vor să-și adapteze viile la acest sistem, trebuie să țină cont de faptul că se recomandă plantarea soiurilor de viță de vie rezistente la înghețurile de iarnă, iar plantația să fie neapărat dotată cu sistem de irigare.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›