‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTrans-Oil anunţă venituri-record şi o scădere a exportului prin terminalul de la Giurgiulești

Trans-Oil anunţă venituri-record şi o scădere a exportului prin terminalul de la Giurgiulești

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În a doua jumătate a anului 2020 şi primul trimestru al anului 2021 s-a atestat o scădere dramatică a exporturilor prin terminalul cerealier din Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG), deţinut de Trans-Oil Group, scrie Mold-Street.

Cu toate acestea, Trans-Oil declară vânzări record în ultimele nouă luni ce se termină pe 31 martie 2021 (ultima jumătate a anului 2020-primul trimestru al anului 2021).

Exporturile de grâu din Moldova au înregistrat o scădere drastică

Volumul de producție al terminalului de export a constituit în această perioadă 684.000 de tone, în scădere cu 851.000 tone anual, ca urmare a scăderii semnificative a volumelor de culturi ale principalelor mărfuri agricole (grâu, orz, semințe de floarea-soarelui și porumb) din cauza secetei severe ce a lovit Republica Moldova.

În primele trei luni ale acestui an Trans-Oil nu a exportat grâu din Republica Moldova.

Cu toate acestea, în primele trei luni ale acestui an din Republica Moldova (inclusiv regiunea transnistreană) au fost exportate circa 89.000 de tone de grâu alimentar.

Cel mai mare exportator de grâu alimentar în această perioadă a fost compania Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineţ, deţinută de omul de afaceri Savvelii Russu. 

‹ adv ›

Venituri-record, graţie scumpirii produselor cerealiere

În pofida scăderii semnificative a exporturilor prin terminalul cerealier de la Giurgiuleşti (deţinut de grup), pe parcursul ultimelor nouă luni (ultima jumătate a anului 2020 – primul trimestru al anului 2021), Trans-Oil a atins vânzări-record de 936,1 milioane dolari, în creștere de 45,9 comparativ cu perioada precedentă.

Acest rezultat este explicat prin implementarea noului program de inițiere și marketing, început în anul financiar 2020.

„Ca rezultat al noilor programe de marketing de succes și eficiente, care implică dezvoltare și comercializare în regiunea Mării Negre, America Latină, Statele Unite, Mediterana de Est și Orientul Mijlociu. Grupul a reușit să crească nivelul volumelor cu 10% sau 206.000 tone metrice în Segmentul de inițiere și marketing, în ciuda condițiilor dificile, ca urmare a unei secete severe care a lovit regiunea în 2020”, susţine administraţia Trans-Oil.

Totodată, compania explică creșterea de 51,9%, înregistrată pe segmentul de inițiere și marketing, prin majorarea fără precedent a prețurilor mărfurilor pe piețele internaționale. 

‹ adv ›

Datele grupului Trans-Oil, mai arată că în această perioadă s-a atestat o scădere cu 36,9% a volumele de procesare și rafinare, cauzată la fel de seceta severă şi scăderea producţiei de seminţe de floarea soarelui. 

Cu toate acestea şi aici veniturile au crescut cu 27 de milioane dolari, ca urmare a creşterii puternice a preţurilor la semințele şi uleiul de floarea soarelui.

În pofida acestor rezultate, potrivit specialiștilot,situaţia financiară a grupului este una fragilă. Acest lucru este confirmat prin faptul că Trans-Oil se împrumută scump pe piaţa internaţională, inclusiv şi pentru a rambursa datoriile vechi.

Astfel, cea mai mare parte din recenta emisiune de eurobonduri, în valoare de 400 milioane de dolari, şi dobândă de 8,45% anual va merge la rambursarea anticipată a eurobondurilor de 300 milioane dolari, cu dobânda anuală de 12% şi cu scadenţa în 2024.

Grupul deține cea mai mare rețea de elevatoare, dar și două fabrici de procesarea a semințelor de floarea soarelui și terminale de transbordare a cerealelor și uleiului la Giurgiulești.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›