Interpretul de muzică populară, Nicolae Glib îşi sărbătoreşte ziua de naștere

Nicolae Glib își sărbătorește astăzi, ziua de naștere. Interpretul de muzică populară, Artist al Poporului, deținător al Ordinului Republicii, laureat al Premiului Național a împlinit vârsta de 71 ani. Cu această frumoasă ocazie, Directorul „Moldova Concert”, Andrei Locoman i-a adresat un mesaj de felicitare, scrie SHOK.md.

Foto:

„Astăzi, 10 mai, îi transmitem sincere felicitări cu ocazia zilei de naștere maestrului Nicolae Glib, un harnic și mândru fecior al neamuliui nostru, un artist de incontestabil talent și valoare artistică, cel care mai bine de 5 decenii este în prim-planul muzicii populare, pe care o poartă în suflet ca pe o adevărată comoară. Și ne bucurăm nespus de mult că Nicolae Glib continuă să apară în fața publicului meloman cu aceeași dăruire și pasiune, fiecare evoluare a sa fiind o mare revelație pentru cei care îl admiră din sală. Este un argument că Nicolae GLIB trăiește prin cântec. Cântecul îi dă putere, îi alimentează dragostea de viață, pe care o descrie atât de frumos în cântecele sale.Reiterez ce am afirmat și cu alte ocazii, căci este o constatare ce nu își pierde valabilitatea.

De la primele apariții în scenă și până în prezent, Nicolae Glib reușește să capteze publicul, să-i mențină atenția la mesajul cântecelor sale. Este un talent adevărat – să faci ca publicul să te asculte, să te înțeleagă. Or, dacă talentul este dublat de muncă, pasiune și dăruire înseamnă că îți îndeplinești misiunea hărăzită de Dumnezeu. Iar Nicolae Glib așa simte, așa trăiește, având ferma convingere că de arta sa, de cântecele sale au nevoie mulți oameni și el nu le înșeală așteptările. De fiecare dată apare în scenă cu sufletul deschis și imediat se face o legătură spirituală între artist și publicul meloman. Iar cântecele sale, despre viața omului, în armonie cu cele de joc și voie bună sunt ceea ce are nevoie publicul meloman.

Mă bucur că sunt coleg cu îndrăgitul interpret Nicolae Glib, consăteanul meu, iubit și adorat în toată Moldova, că activitatea sa curentă în Orchestra Ansamblului de cântece și dansuri populare ,,Fluieraș” este la fel de prodigioasă precum a fost în celelalte colective în care a activat ,,Joc”, ,,Folclor”, ,,Busuioc Moldovenesc”, ,,Mugurel”, ,, Lăutarii”, aceasta fiind cronologia orchestrelor cu care Nicolae GLIB și-a etalat talentul și dragostea pentru muzica populară.

Dragă Nicolae Glib, la mulți ani, trăiți în cântec, pentru cântec, cât mai multe întâlniri de neuitat cu publicul meloman care vă așteaptă cu mult drag să le dăruiți frumoasele Dumnevoastră cântece. Se vor deschide sălile de spectacol și veți fi din nou împreună cu admiratorii fideli”, a scris cu multă admirație, Andrei Locoman pe pagina lui de Facebook.

Maestrul s-a născut în satul Pepeni, raionul Sângerei. În anii 1967-1971, a studiat la Şcoala medie de muzică „Ștefan Neaga” şi în 1975-1980 – la Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău. În anii 1969-1972, a fost solist în orchestra Ansamblului de dansuri şi muzică populară „Joc”.

A cântat în ansamblu cu Valentina Cojocaru, Dumitru Blajinu, Ignat Bratu, Serghei Crețu, Sergiu Cuciuc, Nicolae Botgros, Boris Rudenco etc.

În 1980, Glib a primit titlul onorific „Artist al Republicii Moldova”, în 1990, a fost distins cu titlul „ Artist al poporului ”, în 1993 – cu Medalia ”Meritul Civic”, în 1996 – cu Ordinul ”Gloria Muncii” și în 2010 – cu Ordinul Republicii. În 2016, artistului i s-a acordat Premiul Național pentru excelență în carieră sa muzicală.


Pub