Ce este Bitcoinul și cum putem deveni bogați peste noapte. Sau nu.

Alexandru Coica activează în domeniul dezvoltării internaționale. Odată cu începerea pandemiei, a reintrat în zona sa de confort, coordonând proiectele sale de acasă, în timp ce savurează Chișinăul natal.

Moneda virtuală Bitcoin ajunge deja 58,000 USD, asta după ce luna trecută atins un nou preț maxim – 60,000, adică este exact timpul potrivit să mai regreți o dată că nu te-ai interesat de această temă acum câțiva ani. Pentru un pic de consolare, pot să-ți zic că pentru noi, muritorii de rând, e aproape imposibil să înțelegem ce înseamnă criptomonedă, mining sau blockchain, dar oricum trebuie mereu să tindem spre asta. Așa că, după lectura acestui articol, s-ar putea chiar să rămâi cu impresia că ai înțeles ce înseamnă aceste neologisme.

În timp ce afacerile clasice falimentează pe-un cap din cauza pandemiei, creatorii de jocuri online, magazinele virtuale și influencerii care nu produc nimic palpabil raportează creșteri record a afacerilor. Asta e, viitorul inundă nemilos chiar și satele Moldovei unde wifi-ul, vaccinul anti-covid (și probabil 5G) au ajuns mai rapid decât canalizarea și drumurile decente.

Dacă mai speri să devii milionar peste noapte investind acei 2 lei economisiți când ai mers pe jos în loc să iei troleibuzul, atunci trebuie să te lămurești ce-i cu toată această goană după noul aur numit Bitcoin.

Ce este Bitcoinul și cum funcționează

Bitcoin (BTC) întruchipează în sine o valută, tehnologie și sistem de plată. Principiile acestei criptomonede au fost publicate încă în 2008 de Satosi Nakomoto – identitate anonimă. Apropo, anonimitatea este unul din principiile de bază ale acestui sistem de plată.

Exact ca în cazul banilor de hârtie – din moment ce ai plătit pentru ceva, e aproape imposibil de identificat cumpărătorul pe baza banilor (spre deosebire de plățile cu cardul), dar în același timp, în cazul în care ai un comportament iresponsabil cu portmoneul tău virtual (aplicație pe telefon, calculator sau cloud unde se păstrează înregistrările despre bitcoinii tăi), poți rămâne fără bani foarte ușor.

Nu există nici un sistem centralizat care ar supraveghea prețul sau tranzacțiile cu această cripto-valută. Prețul este format exclusiv pe baza raportului dintre cerere și ofertă. Iar evidența tranzacțiilor se duce în toate calculatoarele/sistemele conectate la rețeaua bitcoin (blockchain). De aici provine și un alt termen devenit popular recent – DeFi (Decentralized finance). Adică nu există un sistem unic, centralizat care garantează valoarea sau supraveghează piața, totul este decentralizat, toți supraveghează și monitorizează piața.

În lume, băncile centrale tipăresc bani pe baza diferitor politici monetare și/sau considerente politice. În cazul la BTC, numărul acestora este limitat. Bitcoin este creat în urma procesului numit extracție (mining în engleză). Numărul total de criptovalută care va fi extras este limitat la 21 mil. Considerând că numărul utilizatorilor devine tot mai mare iar numărul de monede e același, este evident că prețul va fi în continuă creștere, alimentat de cererea sporită.

Așadar, dacă valutele clasice sunt supuse unui fenomen constant de inflație, atunci BTC va suferi de deflație. Asta însă nu e o problemă, dacă luăm în calcul faptul că moneda virtuală poate fi divizată practic în orice număr de fracții avem nevoie. În același timp, pentru rețea nu prea contează dacă ai de transferat o valoare egală cu câteva milioane de euro sau să achiți pentru o cafea într-un local. „Efortul” pentru un asemenea transfer va fi cam același, avantajul fiind că această operațiune e anonimă.

Totuși, cel mai interesant lucru în toată treaba asta tehnologia care stă la bază. Rețeaua decentralizată confirmă orice tranzacție fără a fi nevoie de o structură de supraveghere intermediară (de exemplu bancă). Pe baza acestei rețele se poate construi un sistem de evidență și transmitere a dreptului de proprietate, spre exemplu, sau autentificarea unor documente (cum la ziua de azi o fac notarii și consulatele la prețuri exagerate).

Codul sursă este public – oricine îl poate prelua și îmbunătăți. Acum ne aflăm într-o perioadă comparabilă cu începuturile internetului. Dacă ești deja la vârsta când dimineața te doare spatele că n-ai dormit bine, iar pe timp de ploaie te mănâncă genunchii – atunci probabil îți amintești cum era internetul la început: conectarea prin dial-up, viteză mică, site-urile cu un design arhaic și greu de navigat (cam cum arată la moment site-ul parlamentului). Însă cu eforturi comune internetul a evoluat și acum, pe baza acelei tehnologii create cu peste 30 de ani în urmă, avem industrii întregi care valorează miliarde. Așadar, acum ne aflăm abia la începuturile a tot ce poate oferi această tehnologie, iar echivalentul a Tik-Tok, Instagram sau, la urma urmei, 999.md în lumea Bitcoinului încă urmează să apară.

Cum poți cumpăra criptomonedă în Moldova

Deocamdată, în Moldova avem posibilități reduse de tranzacționare a criptomonedei sau de achitare a bunurilor cu ajutorul acesteia. Într-o lume ideală, ar fi fost suficient să apropii cardul de monitorul calculatorului, precum o faci cu terminalele POS din magazin, și să cumperi oricâte BTC  vrei îți permiți. Din păcate, lumea noastră nu este ideală deocamdată, iar pentru cumpărarea criptovalutelor cel mai probabil va trebui să-ți faci cont pe una din platformele de tranzacționare online. Unele din cele mai populare sunt Binance, Coindesk și Robinhood. Pe oricare din ele poți transfera bani de pe cardul tău (să sperăm că administratorii acestor platforme nu au auzit de #undeimiliardul și alte istorii despre sistemul bancar moldovenesc și vor aproba tranzacția), iar mai apoi cumpăra și vinde valute electronice. Pe lângă asta, cel mai probabil va trebui să-ți creezi și un portofel virtual. Câteodată mai poți vedea anunțuri de vânzare/cumpărare BTC pe site-urile de anunțuri din Moldova, iar recent și platforma de plăți Bpay a introdus asemenea opțiune.

Totuși, trebuie să recunoaștem că există și mulți sceptici ai acestei valute. Poate chiar la fel de mulți ca cei care inițial nu credeau în virusul Covid-19, iar ulterior nu credeau în eficiența vaccinului (coincidență?). Argumentul major adus de sceptici este faptul că, spre deosebire de orice alte monede sau instrumente de schimb (de exemplu aur), la baza BTC nu stă nici o valoare reală, sunt doar niște biți virtuali imposibil de atins sau „folosit la gospodărie”. Respectiv, Bitcoinul nu este altceva decât o piramidă financiară evoluată.

Ce o fi mai departe, este greu de presupus. Prețul criptomonedelor la bursele electronice are salturi mari, investitorii ba își rup părul de pe chelie, ba aprind lumânări în sănătatea creatorului Satosi Nakomoto. Eu tind să cred că relativ curând acesta va deveni un sistem de transmitere a valorii destul de răspândit. Nepoții celor care cu toată dedicația creșteau și îngrijeau Tamagotchi se vor folosi de Bitcoin și alte criptomonede la fel de ușor precum noi stropeam răsadul în Farmville. Experimentul continuă…

DISCLAIMER: Acest articol a fost scris ca parte a unei colaborări temporare dintre autor și redacție (foarte scurte, dacă articolul va avea puține vizualizări). Opiniile expuse nu neapărat coincid sau reflectă opiniile redacției. Încurajăm insistent să dați dovadă de gândire critică la analiza informației din text. Dacă în urma aplicării informației expuse în acest articol ați avut parte de accidente, injurii sau pierderi financiare, aceasta poate fi considerată selecție naturală. Acesta este un disclaimer plictisitor, scris mărunt, de ce îl mai citești? Serios, mai bine răsfoiește alte materiale interesante de pe www.moldova.org.

Sursă imagine: Coindesk.com

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.