Pe banii noștri: Nimic luminos în Săptămâna Luminată?

Săptămâna curentă a început cu a doua zi de Paști, însă ce a urmat tare luminat. În timp ce unii politicieni își caută denumiri „originale” de partid, alții merg pe la dictatori să-i laude cum au reprimat protestele. Totodată, filiala moldovenească a AUR-ului românesc vrea să fie reprezentată în Parlament.

Luni, 3 mai

Moldovenii s-au aflat în jurul mesei de sărbători de Paști, prin urmare, politica a lipsit în această zi din spațiul public. De aceea, să zicem că nu s-a întâmplat nimic din ce am ști noi.

Marți, 4 mai

Renato Usatîi, președintele Partidului Nostru, declară că își face bloc electoral. Blocul electoral include un alt partid, Partidul Patria, condus, din spusele lui, de „un cunoscut”. Respectiv, blocul electoral va purta numele „Blocul lui Renato Usatîi”. Acest pas este explicat de el prin faptul că se pregătesc tot felul de clone cu scopul de a crea confuzie printre alegători. Aparent, deocamdată singura confuzie printre alegători este de ce și-a ridicat Usatîi singur pragul electoral de la 5% la 7%, întrucât un partid, ca să treacă în Parlament, trebuie să aibă 5%, iar un bloc electoral – 7%. Toate astea în contextul în care Usatîi este cotat cu 5-6% în preferințele electoratului.

Miercuri, 5 mai

Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR), formațiune condusă de George Simion, anunță că va participa la alegerile de la Chișinău. De această dată, partidul va fi condus în Republica Moldova de Vlad Bilețchi, care a schimbat denumirea Partidului Popular Român în Partidul Politic „Alianța pentru Unitatea Românilor”. Partidul este la a treia denumire, după ce anterior PPR s-a numit „Partidul Liberal Reformator”. Acum, ținând cont de tendință, nu este exclus ca acest partid să-și mai schimbe denumirea încă o dată. Important e să nu substituie cuvântul „Alianța” cu „Coaliția”, că odată cu ele pică și abrevierea.

Igor Dodon, aflat într-o vizită turistică la Minsk, s-a declarat impresionat de modul în care Alexandr Lukașenka a gestionat situația din Belarus. Acest „mod de gestiune” a inclus bătaia și arestul a mii de demonstranți de toate vârstele, dovedind încă o dată calitățile socialiste ale lui Dodon – trebuie egalitate în fața bâtei unui dictator. La egalitatea în funcție de venituri și salarii încă nu s-a gândit.

Joi, 6 mai

Cel mai probabil, PCRM și PSRM vor forma un bloc electoral comun. Deschiși s-au arătat atât Vladimir Voronin (cunoscut de Igor Dodon drept un „Cal bătrân care adânc nu ară, dar nici brazda nu o strică”), cât și Dodon (cunoscut de Voronin drept un politician care „nu a fost capabil să merite măcar titlul de măgar de onoare al Găgăuziei”). Cert este că dragostea e așa de mare, încât se poate trece peste tot, inclusiv și peste demnitate.

Se caută bani pentru alegeri. Comisia Electorală Centrală declară că are nevoie de 125 de milioane de lei pentru a organiza alegerile. În replică, Guvernul spune că poate da deocamdată 60 de milioane de lei. Președintele CEC spune că vrea toți banii pe loc. Disputa arată că în Moldova nimic nu este sigur, nici măcar anticipatele. Cert este că funcționarii publici responsabili de bardac își vor primi salariile. Măcar ceva stabil în țara asta!

Vineri, 7 mai

Președinta Maia Sandu s-a vaccinat cu Astra Zeneca. Nu este un eveniment politic, dar dacă tot nu avem ce menționa săptămâna asta…

Între timp, în Moldova

Tarifele la serviciile prestate de Agenția Servicii Publice (ASP) urmează să crească treptat, dublu sau chiar de mai multe ori. Se întâmplă în urma unor modificări aprobate la ultima ședință a fostului Guvern Chicu.

Potrivit unor date publicate de deputatul PPDA, Alexandru Slusari, eliberarea extrasului din Registrul bunurilor imobile a crescut de la 51 la 130 de lei; modificarea înscrierilor în Registrul bunurilor imobile în cadrul înregistrării primare masive – de la 29 la 120 de lei; eliberarea certificatului privind starea civilă – de la 40 de lei la 80 și mai mult, în funcție de termenul de prestație.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.