icon

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Europei

09-05-2021 09:27
1,566

Stimați concetățeni,

Dragi prieteni,

Astăzi sărbătorim o zi care a fost și este relevantă pentru țara noastră - Ziua Europei. 

Fără îndoială, Republica Moldova își regăsește locul în Europa prin cultură, gradul de civilizație, dar și istoria sa. Ceea ce face un stat să se autoidentifice drept unul realmente european depinde de valorile, pe care le împărtășește în mod conștient societatea acestuia – mă refer la demnitatea umană, democrația, libertatea, supremația legii, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, toleranță, egalitatea și solidaritatea puternic pronunțată. 

Toate aceste elemente au și stat la baza modelului actual al civilizației europene, când acum 71 ani, în urma dezastruosului al doilea Război Mondial, liderii europeni au decis să asigure pacea și dezvoltarea durabilă a întregului continent. Rodul acestor reflecții deloc ușoare s-a regăsit în textul așa-numitei „Declarație Schuman”, care a pus bazele integrării economice graduale, iar ulterior și politice a statelor europene. Acest model s-a dovedit a fi unul de succes și a inspirat mai multe țări să urmeze calea modernizării civilizaționale contemporane, inclusiv pentru Republica Moldova. 

Astfel, semnarea acum șapte ani a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană a însemnat ancorarea țării noastre nu doar în procesele de cooperare politică și integrare economică cu UE, dar a și consolidat legătură noastră cu spațiul valoric european. Ne-am asumat clar și ferm să respectăm și să promovăm aceste valori. 

Dragi prieteni,

Ca cetățean al acestei frumoase țări, care are un potențial enorm, dar nevalorificat la justa valoare în ultimii 30 de ani, îmi doresc ca schimbările aduse de integrarea europeană să fie cât mai vizibile în fiecare comunitate, să fie resimțite de către fiecare dintre Dumneavoastră. Să ne bucurăm împreună de instituții eficiente ale statului și care să aibă grijă de oameni, justiție credibilă și realmente independentă, infrastructură calitativă și un nivel de viață decent.

Constat cu profundă recunoștință că Uniunea Europeană și statele membre au fost în acești ani parteneri de încredere pentru Republica Moldova. Avem un dialog politic consolidat, suntem tot mai integrați economic și comercial. Totodată, continuăm eforturile de implementare, ce-i drept, pe alocuri cu întârziere, a standardelor europene în toate domeniile vieții noastre, iar cetățenii țării deja de șapte ani călătoresc liber în spațiul geografic al Uniunii Europene. Lucrăm împreună în continuare pentru a reforma justiția și a combate corupția. 

Echipa Europa este și un prieten care ne ajută în momentele dificile. Solidaritatea demonstrată de Uniunea Europeană în contracararea pandemiei COVID-19 este fără echivoc și înalt apreciată de țara noastră. În această perioadă au fost livrate tone de echipamente de protecție și sute de dispozitive medicale țării noastre. Republica Moldova a fost prima țara din vecinătatea estică care a beneficiat de donații de vaccin anti-covid din partea UE, fapt pentru care suntem profund recunoscători în mod deosebit României și corpului de funcționari europeni care au muncit pentru activarea mecanismului european de protecție civilă. De asemenea, Republica Moldova a fost prima țară din Europa care a beneficiat de loturi de vaccin din partea platformei COVAX – Platforma la care UE este unul din principalii contribuitori.
 

Mulțumim din suflet partenerilor europeni. 

Dragi prieteni,

Pentru mine personal, Europa înseamnă în mod special valorile europene, spiritul de solidaritate, determinarea de a munci împreună pentru a construi un viitor mai bun, sigur, stabil și prosper. 

Am încredere, dragi cetățeni, că împreună vom deveni acea societate pentru care valorile europene, economia de piață, drepturile fundamentale ale omului sunt indiscutabile și ireversibile în spiritul interesului național și pentru a construi Europa acasă, aici, la noi - în frumoasa noastră Republica Moldova.
  

Felicitări cu ocazia Zilei Europei!

Aureliu CIOCOI

Prim-ministru interimar

Ministru interimar al Afacerilor Externe și Integrării Europene

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31