Educația financiară pentru copii. Cum ar trebui făcută? Sfaturi utile pentru orice părinte

09 Mai 2021, 13:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
09 Mai 2021, 13:00 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Și copiii au nevoie de educație financiară, oferindu-i la timpul potrivit informația necesară, copilul de azi va ajunge un adult independent financiar, care va ști cum se fac banii și cum se gestionează aceștia. Educația financiară a copiilor ar trebui să înceapă încă de la 5 ani. Iată câteva sfaturi utile pentru toți părinții.

Învață copilul să câștige bani

Copiii trebuie învățați că banii se câștigă prin muncă. Implicații în muncile ușoare și potrivite pentru ei din gospodărie, iar în schimb remunerații cu o sumă de bani pentru a-i motiv. Nu exagerați cu sumele, altfel copilul va avea senzația că banii mulți se câștigă ușor. De asemenea, explicați copiilor termenul de „antreprenoriat”, dacă au anumite îndeletniciri, ajutați-i să le vândă sau puteți fi chiar voi potențialii cumpărători.

Datorită acestor activități copilul va căpăta mai multă încredere și va ști cum se fac banii.

Cum se gestionează banii?

Învață copiii cum să gestionează banii. Pentru aceasta puteți folosi o activitate simplă, luați 3 pușculițe și împărțiți banii în felul următor:
50% economii pentru marile dorințe (bicicletă, telefon sau echipament pentru fotbal). Prin asta, copilul învață răbdarea, amânarea recompensei și atingerea obiectivelor.
40% pentru cheltuielile pe termen scurt (bilete la teatru, film, cărți sau mici jucării). Cu o mică îndrumare din partea părinților, dar copilul trebuie să-și asume decizia de achiziție, pentru a învață să compare și să evalueze produsele.
Diferența de 10% poate fi alocată pentru caritate și fapte bune, pentru a învață ce este generozitatea, recunoștință pentru tot ceea ce are, altruismul și compasiunea.

Lasă copilul, uneori, să plătească singur pentru cumpărăturile lui

Dacă copii ăși vor achita uneori singuri cumpărăturile, ei vor înțelege puterea fiecărei bancnote și valoarea produselor.

Evită să spui „Nu avem bani!”

Evita să spui „NU AVEM BANI” și învață-l pe copil „CUM SĂ FACĂ BANI?”. Spre exemplu, dacă acesta își dorește o bicicletă pe care încă nu și-o permite din borcanul de dorințe, cercetează împreună cu el ce poate face ca să obțină diferența. Pot fi mici sarcini suplimentare în familie, sau poate vinde câteva obicte pe care nu le mai folosește.

Fii tu un exemplu

Cel mai important în educația financiară a copiilor, la fel ca și în celalte tipuri de educați este exemplul personal. Copiii învață ceea ce văd în jurul lor și, dacă vrem să aibă un comportament financiar responsabil, trebuie să le arătăm că și noi suntem atenți la banii noștri și la modul în care alegem să îi cheltuim. De asemenea, îți poți lua periodic copilul la muncă pentru a vedea cum muncesc părinții.

 

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Iubitorii de peisaje idilice beneficiază de un nou top al plajelor cu cele mai albastre ape din lume, realizat de o companie pentru închirierea de case de vacanță, transmite Rador. Autorii clasamentului au dorit să se bazeze pe criterii științifice, iar pentru aceasta au întocmit mai întâi o listă lungă cu cele mai populare și mai frumoase plaje din lume, după care a urmat analiza culorii apelor.

În acest scop, au preluat imagini brute, neprelucrate ale plajelor de pe Google Maps și apoi, folosind instrumentul digital pipetă pentru potrivirea culorii, au determinat nuanța exactă a apei pe care mai apoi au comparat-o cu nuanța declarată oficial ca fiind cel mai intens albastru (YInMn Blue).

În urma acestei analize, pe primul loc, s-a situat plaja Pasqyra (Mirror Beach) din apropiere de stațiunea Saranda din Albania. Urmează apoi două plaje grecești: Bouka de lângă orașul Messini din Peloponez și Kassiopi din Corfu.

Pe locul al patrulea se află Plage de la Vernette din Franța, urmată de plaja Kaputas din Turcia.

Top zece este completat de alte trei plaje grecești: Voulisma, situată pe locul șase, Foki, situată pe locul șapte și Ombros Gialos pe locul nouă, precum și de o plajă din Portugalia, Praia do Carvalho (locul opt) și una din Spania, Los Lances Beach, situată pe locul zece.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău