‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriDaniela Boreț - la doar 19 ani deschide o brutărie pentru a coace pâine...

Daniela Boreț – la doar 19 ani deschide o brutărie pentru a coace pâine cu maia

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Daniela Boreț este tânăra din Căușeni care la vârsta de doar 19 ani a decis să investească în o brutărie. Amintirea bunicii care cocea pâine tradițional, în cuptor de lemn, a făcut-o să creadă în reușita unei astfel de afaceri.

„Îmi plăcea mult să urmăresc în copilărie cum bunica coace pâine, iar acel miros, de pâine tocmai scoasă din cuptor, nu cred că poate fi comparat cu ceva. Vreau să cred că mulți țin minte acel gust și că vom reuși să dezvoltăm o afacere de succes”.

De specialitate este cofetar, iar în timpul studiilor a reușit să obțină cunoștințe suficiente pentru a elabora planul de afaceri și păși cu dreptul în acest domeniu.

„Ultimul an de colegiu a fost plin de evenimente, inclusiv cursuri la care am învățat cum să realizăm un plan de afaceri. După ce am absolvit, mă gândeam că ar fi oportun să deschid o brutărie și, uite că, mi-a surâs norocul, fiind invitată de către Asociația Femeilor de Afaceri să particip în cadrul unui concurs. Am acceptat să particip astfel ca într-un final să ajung câștigătoarea acestuia”.

În cadrul concursului „Cel mai bun plan de afaceri în domeniul agroalimentar”, finanțat de UE (DevRAM) tânăra a beneficiat de un grant în valoare de 10 mii de euro.

„Planificăm timp de o lună să finisăm reparația. Încăperea unde vom produce pâinea este o fostă brutărie, aceasta corespunde normelor sanitare și igienice, totul a fost construit conform regulilor. Acest lucru puțin ne ușurează munca”.

Tânăra spune că va produce pâine din maia naturală, pentru că-și dorește mult să evite produsele ce ar putea cumva dăuna sănătății.

„Pâinea adevărată este produsă din făină, apă și sare. Noi nu o vom produce cu drojdie, ci cu maia naturală. Pâinea cu maia este benefică pentru organism. În plus, planificăm să ornăm pâinea, mi se pare acest lucru foarte important, de parcă i-ai oferi pâinii ceva mai special, un sens aparte. Am încercat să coacem câteva pâini de probă, am reușit, astfel că așteptăm cât mai curând să finalizăm achiziția brutăriei și să finisăm reparația”.

Anul trecut a înregistrat afacerea – SRL Pâinea Bunicuței. Acum încearcă să identifice un tehnolog, pentru a îmbunătăți tehnologia de producere, astfel că lucrurile nu stau pe loc.

„Pandemia și tot acest proces de pregătire m-au făcut mai încrezută în reușita afacerii. Am înțeles că există produse ce sunt solicitate în anumite condiții și produse ce sunt cumpărate zilnic, cum ar fi pâinea. Pâinea mereu a stat în capul mesei și este solicitată. Această idee a fost susținută de prietenul meu și cred că acest lucru mi-a dat puteri. Este foarte important să creadă cineva în tine”.

Chiar dacă sunt abia la început, au planuri ambițioase. Idei apar zilnic, însă toate trebuie făcute cu chibzuință și răbdare, spune Daniela.

„Pe parcurs, planificăm să producem și chifle. Avem în regiune grădinițe și școli unde am putea realiza livrări începând cu luna septembrie. La noi în sat sunt 5 mii de locuitori, pâinea livrată la magazine este adusă de la distanță destul de mare, nu este mereu proaspătă. Mai sunt și alte sate în regiune unde am putea vinde”.

‹ adv ›

Pâinea va fi ambalată în hârtie, pentru a reduce la minim deșeurile de producție și consumul de plastic. Iar un alt obiectiv este crearea unei mărci proprii, astfel ca pâinea să fie recunoscută de consumatori din start.

„Noi avem foarte multe planuri și înțelegem că pentru aceasta avem mult de muncit. În schimb, dorința de a dezvolta ceva frumos acasă este mult mai mare decât problemele cu care ne confruntăm acum, așa că suntem deciși să reușim”.

Puțin peste o lună va începe a coace pâine. De aceea, dacă veți trece prin satul Copanca, Căușeni sau locuiți acolo, să nu uitați să cumpărați o pâine – o Pâine mică care va da Speranțe mari și puteri unei tinere-antreprenoare.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›