image
Sursa foto: Reuters

India a depășit 4.000 de morți de coronavirus pe zi și se află în cea mai gravă situație de la începutul pandemiei

Bilanțul deceselor de coronavirus în India a depășit sâmbătă, pentru prima oară, 4.000 de oameni pe zi, informează CNN. Statul Tamil Nadu a devenit cel mai recent care a anunțat intrarea în carantină pentru a scădea numărul infectărilor.

Ministerul Sănătății din India a anunțat 4.187 de morți în ultimele 24 de ore, precum și peste 400.000 de infectări noi pentru a treia zi consecutiv.

India a înregistrat peste 21 de milioane de bolnavi și peste 238.000 de morți de la începutul pandemiei. Criza se extinde și sistemul de sănătate indian este copleșit, existând prea puțin paturi, rezerve de oxigen și doctori pentru numărul mare de bolnavi.

Există pacienți care mor în sălile de așteptare sau în fața clinicilor pline, înainte să apuce măcar să fie văzuți de un doctor.

În statul Tamil Nadu a fost instituită o carantină de două săptămâni, la o zi după ce autoritățile locale au anunțat o creștere puternică a infecțiilor, 26.465 de cazuri fiind raportate vineri, scrie Digi24.

Începând de luni, toate magazinele non-esențiale din acest stat, inclusiv cele de băuturi alcoolice, vor fi închise. Restaurantele pot face doar livrări, iar magazinele alimentare vor fi deschise în intervalul 8 dimineața - 12 noaptea.

Mai multe state indiene au anunțat perioade de carantină în ultima săptămână, deși premierul Narendra Modi susținea că această măsură este considerată "de ultimă instanță".

"În situația de azi, trebuie să salvăm țara de carantină. Le cer statelor să folosească carantina doar ca ultima opțiune. Trebuie să încercăm să evităm carantina și să izolăm doar anumite zone", a declarat Modi la finalul lunii aprilie.

India a impus una dintre cele mai extinse și dure carantine din lume, în martie 2020, când la nivel local existau doar 500 de cazuri raportate și 10 decese.

Măsura a fost aplicată la nivel național și anunțată cu doar 4 ore înainte să intre în vigoare, declanșând o criză a migranților. Mulți oameni care lucrau în alte state au încercat să ajungă acasă, aglomerând trenurile și autobuzele. Unii au plecat pe jos către destinație.

Carantina din 2020 a oprit și economia indiană în loc, iar închiderea fabricilor, șantierelor și afacerilor a dus la o scădere economică de 24% în al doilea trimestru al anului trecut, cea mai dură pe plan local din ultimii 25 de ani.

Noutăţile partenerilor

comentarii: