Confruntări violente la Ierusalim: Peste 160 de palestinieni au fost răniți

Cel puțin 163 de palestinieni și șase ofițeri din poliția israeliană au fost răniți în Ierusalim, în urma confruntărilor produse vineri seară. Ciocnirile vin pe fondul tensiunilor accentuate în sectorul de est al Ierusalimului şi în Cisiordania, două teritorii palestiniene ocupate din 1967 de Israel, notează AFP. Statele Unite au lansat vineri un apel la ''dezescaladarea'' tensiunilor în Ierusalim şi la ''evitarea'' evacuării familiilor palestiniene în beneficiul coloniştilor israelieni, relatează digi24.

Foto:

Violenţele au izbucnit în zona Esplanadei Moscheilor din Ierusalim, unde aproximativ 10.000 de palestinieni s-au adunat pentru a marca ultima vineri din postul musulman al Ramadanului. Tensiunile au crescut din cauza potențialei evacuări a palestinienilor de pe terenurile revendicate de coloniștii evrei.

Cei mai mulți răniți au fost la moscheea Al-Aqsa, unde poliția israeliană a tras gloanțe de cauciuc și a folosit grenade lacrimogene, în timp ce palestinienii aruncau cu pietre și sticle, scrie BBC.

"Forţele de ordine au intervenit pentru restabilirea ordinii, utilizând mijloace pentru dispersare (...)", a comunicat Poliţia israeliană, conform cotidianului Times of Israel.

Un oficial al moscheii a făcut apel la calm prin intermediul difuzoarelor locașului: "Poliția trebuie să înceteze imediat să tragă cu grenade, iar tinerii trebuie să se calmeze și să tacă!".

Serviciul de urgență al Semilunei Roșii Palestiniene a transmis că 88 dintre palestinienii răniți au fost duși la spital după ce au fost loviți cu gloanțe cu cauciuc. Poliția a spus șase ofițeri au fost răniți și unii au nevoie de tratament medical.

Organizaţiile islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic au ameninţat Israelul cu atacuri, din cauza violenţelor produse în Ierusalim.

Apel la calm

Administraţia Biden a lansat un apel la calm adresat ambelor părţi.

"În contextul în care ne îndreptăm spre o perioadă sensibilă în zilele următoare, va fi esenţial ca toate părţile să asigure calmul şi să acţioneze responsabil pentru reducerea tensiunilor şi evitarea confruntărilor", a declarat Jalina Porter, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

ONU a declarat că Israelul ar trebui să anuleze orice evacuare și să nu mai folosească forța împotriva protestatarilor.

Tensiunile s-au amplificat în ultimele săptămâni, la Ierusalim, în Cisiordania şi Fâşia Gaza

În urmă cu câteva zile, un elev israelian al unei şcoli teologice evreieşti a murit după ce a fost împuşcat mortal în Cisiordania. De asemenea, un adolescent palestinian a fost împuşcat mortal de agenţi ai serviciilor de securitate israeliene.

Vineri dimineaţă, doi militanţi palestinieni au fost împuşcaţi mortal după ce au deschis focul asupra unui sediu al Poliţiei de frontieră israeliene. Tot vineri, într-un alt incident, un palestinian în vârstă de 27 de ani din Hebron a fost arestat după ce a încercat să atace mai multe persoane cu un cuţit, la Peştera Patriarhilor.

La începutul postului musulman al Ramadanului, protestatari palestinieni au atacat frecvent agenţi ai poliţiei israeliene în zona Porţii Damasc, la intrarea în centrul vechi ai Ierusalimului, din cauza restricţiilor antiepidemice. În replică, în centrul Ierusalimului au avut loc marşuri antipalestiniene ale extremiştilor religioşi evrei.


Pub