Domnica Manole: Mandatul judecătorilor constituționali ar trebui extins, iar salarizarea funcționarilor și a judecătorilor, cred că aici este loc de mai bine

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, consideră că mandatul judecătorilor constituționali ar trebui să fie extins de la șase la 9 ani, cu imposibilitatea de a deține un al doilea mandat. O declarație în acest sens a fost făcută de Domnica Manole pentru o publicație franceză. Aceasta a mai menționat că o problemă „din perspectiva independenței funcționale a CC este salarizarea insuficientă a funcționarilor și judecătorilor ei”.

Foto: UNIMEDIA

„În primul rând, cred că ar trebui extins mandatul judecătorilor constituționali de la șase ani la nouă, cu imposibilitatea de a deține un al doilea mandat. Deși, în mod tradițional, mandatul pe viață – cum este cel al judecătorilor Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii – este asociat cu o mai mare independență, mandatul de nouă ani ar atenua impresia judecătorului constituțional că i se sfârșește mandatul, deși abia și-a încheiat perioada de „acomodare” la Curte”, a spus Manole.

Președinta CC s-a referit și la salarizarea insuficientă a funcționarilor și judecătorilor Curții.

„O altă problemă din perspectiva independenței funcționale a Curții o constituie salarizarea insuficientă a funcționarilor și a judecătorilor ei, prin raportare la, cel puțin, omologii lor din statele vecine Republicii Moldova. Cred că aici este loc de mai bine și reiterez că am întreprins măsuri în această direcție, semnalându-le problema factorilor de decizie de la nivel parlamentar și guvernamental”, a afirmat președinta CC.

Potrivit Constituției RM, Curtea Constituţională se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sînt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii. Judecătorii Curții Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia.


Pub