Irina Vlah, de ziua Europei: UE reprezintă un set important de lecții despre omenie, care pot servi la trecerea la nivelul în care vom fi mai prietenoși unii cu alții

Epidemia a zdruncinat ecosistemul social și economic global al fiecărei țări în parte, omenirea confruntă provocări mari, iar drept rezultat se înregistrează un minim istoric al nivelului de încredere în autorități, afirmă bașcana Găgăuziei, Irina Vlah. Aceasta remarcă faptul că pentru a depăși blocajele actuale, trebuie să revenim la practicile „aplicarea cărora a determinat succesul procesului de construcție a UE. În ajunul zilei Europei, bașcana afirmă că Uniunea Europeană reprezintă un set de lecții despre omenie, care ar putea servi la un nou nivel de dezvoltare - nivel în care vom fi mai prietenoși unii cu alții.

Foto: UNIMEDIA

Pe data de 9 Mai 2021, se împlinesc 71 ani de când Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, a rostit mesajul, în care a propus o formă nouă de organizare a statelor europene – și anume, a propus să fie creată o Comunitate supra-națională. Din 1950 a fost parcursă o cale lungă până la spațiul numit azi Uniunea Europeană. O cale a dialogului și a căutării compromiselor. O cale a creării unui set nou de principii și valori în care oameni diferiți – cu diferite caractere și preferințe – trăiesc, muncesc și construiesc în pace. Acest succes îl datorăm unor oameni în egală măsură visători inspirați și constructori activi.

Acum 71 de ani, idea ministrului Schuman, pentru majoritatea oamenilor era un proiect vag. Chiar și pentru cei puțini, care înțelegeau avantajele construcției unei Comunități supra-naționale, idea lui Robert Schuman apărea ca un vis utopic.  Dar, prin insistență și dialog constructiv, prin tratament reciproc respectuos, prin identificarea și formularea unor argumente noi – visul de atunci a devenit azi o realitate nouă. În această realitate nouă, sute de milioane de oameni diferiți, trăiesc și crează împreună.  Uniți în diversitate – este motto-ul, care descrie autentic spiritul Uniunii Europene.

Azi epidemia a zdruncinat brutal ecosistemul social și economic global, și al fiecărei țări în parte. Pe lângă epidemie, omenirea confruntă provocări mari, precum polarizarea socială profundă și răspândirea populismului. Ne confruntăm cu folosirea Internetului în calitate de amplificator pentru desfășurarea campaniilor de dezinformare și manipulare. Drept rezultat, înregistrăm un minim istoric al nivelului de încredere în autorități, în alți oameni și chiar în vecini. Pentru a depăși blocajele actuale trebuie să revenim la practicile, aplicarea cărora a determinat succesul procesului de construcție a Uniunii Europene.

Trebuie să revenim la dialogul constructiv și reciproc respectuos, trebuie să învățăm să ne auzim unii pe alții și să respectăm o altă opinie. Trebuie să ne amintim că unicul instrument democratic este convingerea – și în niciun caz nu putem recurge la presiuni brutale, ori la atacul altor persoane și idei. 

Un mare filozof al secolului XX a spus: “Insulta e declarația înfrângerii”. Este un adevăr. Recurg la atac la persoană, la insultă și la discurs de ură doar cei, care nu-și pot argumenta opinia. Ca niciodată avem nevoie să învățăm să fim critici acuți fără să recurgem la atacuri la persoană și la discurs de ură.

Uniunea Europeană nu este doar un set important se principii și valori – Europa unită reprezintă și un set important de lecții despre omenie. Lecții, care pot servi și vor servi la trecerea omenirii la un nivel nou de dezvoltare – nivel, în care vom fi mai prietenoși unii cu alții și mult mai prietenoși cu mediul înconjurator.

La mulți ani, Europa!”, a spus Irina Vlah.


Pub