Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Fără alcool și produse…

DOC Fără alcool și produse alimentare în cimitirele din capitală, discotecile și cluburile de noapte rămân închise, iar la evenimentele festive, nu se permite participarea unui număr mai mare de 50 de persoane. Ce mai prevede Hotărârea CESP

Foto: chisinau.md

Comisia extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău (CESP) a emis astăzi, 8 mai, o nouă hotărâre cu privire la măsurile antiepidemice obligatorii în contextul COVID-19.

Primăria Municipiului Chișinău informează despre obligativitatea portului măștilor de protecție în toate spațiile publice deschise și închise, la fel în stradă și în transportul public.

„Masca trebuie să acopere atât gura cât și nasul”, se arată în Hotărâre.

Rămâne în vigoare și respectarea distanței fizice între persoane de minimum 1 metru.

Municipalitatea a anunțat că, începând de marți, 11 mai, se reia învățământul cu prezență fizică.

„Procesul educațional pentru elevii din clasele I-XIII din instituțiile de învățământ primar, secundar şi special din municipiul Chișinău, începând cu 11 mai 2021, se organizează cu prezență fizică. Numărul de elevi prezenți în
clasă este stabilit în baza suprafeței sălii de clasă, cu respectarea strictă a normelor de sănătate publică privind prevenirea și răspândirea COVID-19 și a modelelor aprobate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării”,.

„Activitatea centrelor de tineret din municipiul Chișinău se organizează cu prezență fizică a unui număr maxim de 20 tineri, cu respectarea strictă a normelor de sănătate publică privind prevenirea și răspândirea COVID-19”, se mai menționează în Hotărâre.

Unitățile de alimentație publică vor activa cu programul stabilit 7:00 – 23:00, cu excepția comercializării produselor alimentare la pachet și cu livrare.

Totodată, Comisia anunță despre permisiunea de organizare a evenimentelor cu cel mult 50 de persoane.

„Se admite desfășurarea evenimentelor în cadrul unităților de alimentare publică cu participarea a cel mult 50 persoane, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire şi control a infecției COVID-19, cu întocmirea obligatorie, de către organizatori, a listei participanților de evidența epidemiologică a
evenimentului. Se recomandă desfășurarea evenimentelor în spații deschise”, se specifică în Hotărâre.

Centrele comerciale și unitățile specializate de comerț cu amănuntul a produselor nealimentare de pe teritoriul municipiului Chișinău vor activa cu program stabilit până la ora 22:00.

Iar discotecile și cluburile de noapte rămân închise.

„Se interzice, în continuare, activitatea cluburilor de noapte, activitatea discotecilor incluse în codul CAEM 56.30 şi a ringurilor de dans incluse în codul CAEM 93.29, indiferent de denumirea de firmă a unităţii comerciale (exemplu: disco-bar, club de noapte, karaoke, night-club, discotecă, club etc.)”, mai prevede Hotărârea.

În zilele de 9 și 10 mai, între orele 8:00–17:00, se permite accesul în cimitirele din subordinea ÎM „Combinatul Servicii Funerare” din municipiul Chișinău, cu excepția mijloacelor de transport.

„Accesul persoanelor va fi admis cu respectarea strictă a regulilor de prevenire a infecției COVID-19 (portul
corect și obligatoriu al măștilor de protecție, evitarea aglomerațiilor, păstrarea distanței fizice de minim un metru)”, se arată în Hotărâre.

Totodată, municipalitatea anunță că, se interzice consumul de produse alimentare și/sau a băuturilor alcoolice pe teritoriul cimitirelor și comercializarea acestora.

„Se interzice amplasarea lângă cimitire a unităților de comerț ambulant cu comercializarea produselor alimentare și băuturilor”.

Municipalitatea solicită suportul Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratului General de Carabinieri pentru asigurarea ordinii publice, inclusiv dirijarea circulației rutiere și monitorizarea respectării regulilor de prevenire a răspândirii COVID19 pe teritoriul și în preajma cimitirelor de pe teritoriul municipiului Chișinău.

Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în prezenta Hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.