/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Certificatul verde digital: Majoritatea statelor membre UE resping ideea de a suporta costul testelor PCR

08 mai 2021, ora 20:31

Parlamentul European a propus ca testele PCR pentru COVID-19 să fie gratuite pentru cei care vor folosi viitorul certificat verde digital, pe care blocul comunitar doreşte să-l creeze pentru a facilita călătoriile fără restricţii între ţările UE, însă majoritatea statelor membre se împotrivesc ideii de a suporta costurile, relatează agenția spaniolă EFE, citată de Agerpres.

Spania se numără printre cele aproximativ 20 de țări care nu agreează propunerea Parlamentului European, menționează EFE. Conform unor surse citate de această agenţie, respectivele ţări afirmă că nu dispun de capacitatea tehnică, logistică şi economică pentru a-şi asuma plata testelor PCR.

Ele văd posibil acest lucru mai târziu, când vaccinarea va avansa substanţial şi numărul testelor PCR va fi mult mai redus, dar nu acum.
Certificatul verde european ar putea fi gata la început de iulie, a anunțat, vineri seara coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

El a precizat că documentul va conține trei tipuri importante de informații: dovada de vaccinare, istoricul de trecere prin boală în ultimele 180 de zile sau un test negativ în ultimele 72 de ore, iar medicul menționa că la nivelul UE se dorește acces gratuit la testare, tocmai pentru a nu fi condiționată în vreun fel sau altul vaccinarea.

Implementarea certificatului verde digital a fost unul dintre subiectele discutate de liderii statelor UE lasummitul european informal pe teme sociale desfăşurat vineri şi sâmbătă la Porto.

Controversele certificatului verde

Posesorii unui astfel de certificat verde (în format fizic sau digital) vor putea să dovedească cu acesta că au fost vaccinaţi anti-COVID-19, că au fost testaţi negativ în urma unei probe PCR recente sau că sunt imunizaţi în urma unei infectări de care s-au vindecat, evitând astfel restricţiile (carantină, testare) în ţara de destinaţie.

Încă nu s-au finalizat, însă, discuţiile asupra costurilor, datelor, chestiunilor privind respectarea dreptului la viaţă privată, precum şi asupra aspectelor tehnice şi medicale, printre altele. Există, de asemenea, opinii conform cărora redeschiderea turismului intracomunitar este prematură în condiţiile unei rate încă reduse a vaccinării populaţiei europene.

O altă chestiune de lămurit este dacă testele de anticorpi pot fi considerate o dovadă adecvată că o persoană care s-a recuperat după COVID-19 este imună în faţa unei noi infecţii.

Statele din sud cu sectoare turistice puternice, precum Spania sau Italia, doresc lansarea acestui document cât mai repede posibil. Dar ele se lovesc de statele mai reticente din nord şi de procedurile decizionale greoaie ale UE. De asemenea, unele ţări sunt preocupate de riscul discriminării persoanelor nevaccinate faţă de cele vaccinate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram