image
Sursa foto: jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Dosarul dublelor identități ale lui Plahotniuc și Jhashi - CLASAT; PG: Pașapoartele pe numele Novak și Reznic, emise legal

Procuratura Generală a clasat dosarul dublelor identități, pornit pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale angajaților Agenției Servicii Publice. Este vorba despre dubla identitate a fostului șef PD, Vladimir Plahotniuc (Novak Vladislav), dar și a lui Vaja Jhashi (Reznic Alexandr).

„În cursul urmăririi penale s-a stabilit că pașapoartele cetățenilor Republicii Moldova, emise pe numele Novak Vladislav și Reznic Alexandr, au fost confecționate de către Agenția Servicii Publice în conformitate cu prevederile Legii privind activitatea specială de investigații și actelor normative de uz interdepartamental, care reglementează confecționarea și utilizarea actelor de codificare la efectuarea activității speciale de investigații”, se spune în comunicatul emis de Procuratura Generală.

Astfel, PG anunță că a luat decizia de clasare a procesului penal din lipsa faptului vreunei infracțiuni.

Mai mult, procuratura spune că actele au fost nimicite.

„Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază, printre altele, faptul că respectivele acte codificate, fără a fi transmise titularilor, din lipsă de necesitate, au fost nimicite de către subiectul abilitat cu împuterniciri de efectuare a activității speciale de investigații și la solicitarea căruia au fost confecționate”, mai precizează PG.

Alte detalii din dosar nu pot fi dezvăluite, avertizează procurorii, pe motiv că urmărirea penală în acest caz s-a desfășurat „în condițiile unei proceduri clasificate”.

Informațiile despre duble identități au răbufnit la Chișinău în decembrie 2019, când s-a aflat că Vladimir Plahotniuc deține al doilea pașaport pe numele Novak Vladislav Vladimir. Plahotniuc s-a ales cu un pașaport în care figurează cu alt nume în vara anului 2018.

Ulterior, a ieșit la iveală că ar fi vorba de încă cel puțin două persoane care ar fi obținut ilegal duble identități în RM - Serghei Iaralov și Vaja Jhashi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: