Cum a ajuns Nepal a doua Indie. Imaginile îngrozitoare din ultimele zile arată cât de devastator este noul val Covid

În Nepal, cazurile de Covid-19 sunt în creștere, spitalele sunt copleșite, iar prim-ministrul țării cere ajutor din partea altor națiuni. Imaginile din ultimele zile sunt cutremurătoare, temerile fiind că țara va ajunge la un nivel care va depăși chiar și India prin situația sanitară critică în care se află. 


Foto: digi24.ro

Nepal raportează acum aproximativ 20 de cazuri zilnice de Covid-19 la 100.000 de persoane - cam același număr pe care îl raporta India acum două săptămâni, scrie CNN. 

Weekendul trecut, 44% din testele Covid din Nepal au fost pozitive, potrivit cifrelor oficiale transmise de autorități și citate de Crucea Roșie. 

„Ceea ce se întâmplă în India acum arată o imagine viitoare îngrozitoare și previzibilă a Nepalului, dacă nu putem ține sub control acest ultim val de Covid, care ia tot mai multe vieți în fiecare minut", a declarat președintele Crucii Roșii din Nepal, Dr. Netra Prasad Timsina, într-un comunicat. 

Răspândirea rapidă a virusului a stârnit temeri că Nepalul se clatină în pragul unei crize la fel de devastatoare ca și cea a Indiei - dacă nu chiar mai gravă. 

Nepal are un sistem de sănătate fragil, cu mai puțini medici pe cap de locuitor decât India și o rată de vaccinare mai mică decât țara vecină. Nici rata ridicată a pozitivării testelor din țară nu cuprinde amploarea dezastrului sanitar, scrie digi24.ro.

Cum a ajuns Nepal în pragul unui colaps sanitar 

Evenimentele publice de amploare, inclusiv festivaluri, adunările politice și nunțile au fost cauzele care au dus la răspândirea cazurilor de coronavirus, alături de relaxarea populației și de lipsa măsurilor guvernamentale. 

„Situația se înrăutățește pe zi ce trece și ar putea scăpa de sub control în viitor", a declarat dr. Samir Adhikari, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Nepal. 

Deși Nepal a înăsprit controalele granițele și a impus restricții în regiunile sale cele mai afectate - inclusiv capitala – sunt temeri că măsurile nu vor fi suficiente pentru a ține virusul sub control. 

Cu doar o lună în urmă, Nepalul, cu o populație de 31 de milioane de oameni raporta aproximativ 100 de cazuri pe zi. Acum, cifra a depășit 8.600. 

Sunt voci care spun că situația este o extindere a valului din India, fapt accentuat de numărul mare de nepalezi care au afaceri în India și invers, ceea ce întreține traficul transfrontalier la cote ridicate. 

Pe de altă parte, în ultimele săptămâni, au fost indieni care au fugit din țara lor încercând să scape de dezastrul sanitar de acolo și căutând asistența medicală în Nepal, a spus Adhikari. 

„Este foarte greu să oprești mobilitatea dintre cele două țări", a adăugat el. 

În ultimele zile, Nepal a înăsprit aceste reguli. Cetățenii nepalezi pot trece acum din India doar prin 13 din cele 35 de puncte de frontieră și trebuie să fie testați, potrivit ministrului de externe al Nepalului, Pradeep Kumar Gyawali. 

Cu toate acestea, dr. Sameer Mani Dixit, cercetător în domeniul sănătății publice, spune că aceste măsuri au venit prea târziu, când virusul se răspândea deja în țară. 

Când s-a declanșat criza în Nepal 

Criza Nepalului s-a declanșat la începutul lunii aprilie, în timp ce prim-ministrul țării Sharma Oli susținea că boala ar putea fi tratată prin gargară cu frunze de guava. 

În aprilie, nepalezii s-au adunat la festivaluri religioase acasă și peste graniță în India, unde s-au alăturat hindușilor care se scăldau în Gange la dintre cele mai mari adunări religioase din lume. Printre aceștia se aflau fostul rege al Nepalului Gyanendra Shah și regina Komal Shah, care au fost internați la spital cu Covid-19 la întoarcerea în Nepal. 

În același timp, mii de nepalezi s-au adunat în capitală pentru marile festivaluri religioase. 

În 29 aprilie, când cazurile zilnice se dublaseră la peste 4.800, guvernul a impus un blocaj de două săptămâni în capitală. A doua zi, Ministerul Sănătății a recunoscut că a fost copleșit de situație. 

„Deoarece numărul de infecții a crescut dincolo de controlul sistemului de sănătate, a ajuns tot mai greu să găsești paturi în spitale pentru îngrijire", a transmis ministerul într-o declarație din 30 aprilie. 

Sharma Oli a declarat luni că virusul a luat amploare în Nepal, în ciuda "efortului maxim" al guvernului de a-l ține sub control. 

„Din moment ce trăim într-o lume interconectată și interconectată, pandemii de acest fel nu scutesc pe nimeni și nimeni nu este în siguranță", a spus el. 

Lipsa acțiunii guvernamentale a înfuriat oamenii din Nepal 

Experții spun că, deși s-ar putea să nu fi fost posibil să se prevină un al doilea val, guvernul ar fi putut face mai mult pentru a-l controla. 

Analistul politic Surendra Labh a criticat faptul că s-au permis festivaluri și nunți, ceea ce a agravat focarul. 

Nepal este una dintre cele mai sărace țări din lume - și asta se reflectă în sistemul său de sănătate. 

Potrivit planului guvernamental de răspuns la Covid-19 din luna mai, țara are doar 1.595 de paturi de terapie intensivă și 480 de ventilatoare pentru circa 30 de milioane de oameni. 

De asemenea, are un deficit de medici, cu doar 0,7 medici la 100.000 de oameni, potrivit datelor Băncii Mondiale - mai puțin decât 0,9 din India. Lucrătorii din sănătate aflați în concediu de lungă durată sunt chemați înapoi pentru a ajuta la gestionarea crizei, în timp ce Armata Nepalului a îndemnat miercuri personalul medical pensionat să fie pregătit să fie rechemat. 


Începând de sâmbătă, nu au mai fost locuri în spitale în 22 din cele 77 de districte ale țării, potrivit Centrului de Operații pentru Urgențe Sanitare din Nepal (HEOC). 

Săptămâna trecută, guvernul Nepalului a comandat 20.000 de butelii de oxigen din străinătate, deoarece cererea de oxigen medical s-a triplat, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății, Dr. Jageshwor Gautam. 

Dar provocările sunt uriașe. Nepal are aproximativ dublul ratei de pozitivitate a Indiei, sugerând că un număr mare de cazuri sunt nedetectate. 

Testarea a fost actualizată de la începutul primului val - țara a trimis inițial teste la Hong Kong pentru procesare, dar a trecut la aproximativ 20.000 de teste pe zi. Și încă nu este suficient.  

Nepal are o rată de vaccinare scăzută. La sfârșitul lunii trecute, 7,2% din populație primise cel puțin o doză de vaccin - mai mică decât în India, unde aproximativ 10% din populație a fost vaccinată cu o doză. 

„Pot spune că guvernul încearcă din răsputeri să găsească soluții, dar avem un sistem de sănătate foarte slab și fragil în țară", a spus Adhikari, de la ministerul sănătății.  

Ce se întâmplă în continuare? 

Următoarele săptămâni vor fi cruciale în controlul focarului din Nepal. 

Joi, autoritățile au impus un blocaj de două săptămâni în Kathmandu - dar înainte ca acest lucru să intre în vigoare, unii muncitori migranți s-au întors acasă. 

Satele au adesea un număr mare de persoane în vârstă, iar îngrijiri medicale sunt limitate. Există temerea că migranții ar fi putut răspândi virusul în zone îndepărtate, dar este prea devreme pentru a spune dacă migrarea înainte de blocare va duce la o altă creștere, a spus Adhikari. 

„În câteva săptămâni, situația noastră va fi rea. Dar încercăm tot posibilul să îi facem față", a spus el. 

Din 6 mai, toate zborurile internaționale vor fi interzise, iar în 46 din 77 de districte vor fi interzise adunările publice.




Pub