Dependența de tutun. Rolul nicotinei și impactul asupra sănătății

Nicotina conținută în tutun creează o dependență puternică, iar consumul de tutun este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare și respiratorii. Pentru a reduce rata mortalității în rândul fumătorilor, în unele țări, experții din sănătate mizează pe noile alternative ale fumatului clasic, cum ar fi țigările electronice, dispozitivele de încălzire a tutunului, snus-ul și terapia de substituție nicotinică. Totuși, am încercat să aflăm de ce inclusiv aceste produse conțin nicotină?, scrie locals.md.

Foto:

Efectele nicotinei asupra organismului

Nicotina se găsește în mod natural în planta de tutun. Odată inhalată, substanța este absorbită prin plămâni direct în fluxul sangvin, de unde este transportată prin corp până în țesuturi și organe, inclusiv în creier. Aici, nicotina se fixează pe anumiți receptori și declanșează eliberarea de dopamină și de alți neurotransmițători. Astfel, nicotina poate stimula dar și, afecta funcțiile cerebrale pe termen scurt, cum ar fi emoțiile, capacitatea de învățare și memoria.


În cele din urmă, expunerea îndelungată la nicotină mărește toleranța organismului la această substanță și creează dependență până în punctul în care renunțarea la fumat devine extrem de greu de realizat.

Acțiunea nicotinei în creier poate declanșa, de asemenea, și alte efecte în restul corpului. De exemplu, poate provoca îngustarea temporară a vaselor de sânge, creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

Oamenii fumează pentru nicotină, dar mor din cauza fumului de țigară

Potrivit unui raport al Colegiului Regal al Medicilor, nicotina crește ritmul cardiac și tensiunea arterială și are o serie de efecte iritante locale, dar nu este cancerigenă. Există trei afecțiuni mortale asociate fumatului - cancerul pulmonar, ce rezultă în principal din expunerea directă a plămânilor la substanțele cancerigene din fumul de țigară, boala pulmonară obstructivă cronică, cauzată de efectele iritante și inflamatorii ale fumului, și bolile cardiovasculare, ce sunt cauzate de efectele fumului asupra coagulării vasculare și a pereților vaselor de sânge. Niciuna nu este provocată în primul rând de nicotină.

La modul practic, așa cum susținea Mike Russell în anii 1970, „fumătorii fumează pentru nicotină, dar sunt uciși de gudron”.


Nu sunt cunoscute până la capăt efectele pe termen lung ale inhalării nicotinei, deoarece nu există experiență în acest sens decât în cazul țigărilor. Studiile arată că principalul factor responsabil de bolile legate de fumat este fumul de țigară, care conține peste 6 mii de substanțe chimice provenite în urma procesului de ardere. Totodată, nicotina este folosită în cadrul tratamentelor de substituție nicotinică pentru a-i ajuta pe fumători să renunțe la acest obicei.

Nicotina în produsele fără fum

„Dacă fumul de țigară nu ar conține nicotină, oamenii ar fi fost puțin mai determinați să fumeze decât să sufle bule. Să faci bule este distractiv, dar nimeni nu vrea să facă acest lucru de 20 de ori pe zi pentru tot restul vieții. Nicotina este cheia care îi determină” a declarat Jonathan Foulds, profesor de științe ale sănătății publice și psihiatrie al PennState Cancer Institute.

Nicotina este unul din motivele pentru care unii adulți fumează, dar nu este singurul. Pentru mulți fumători adulți, gustul, ritualul și experiența senzorială sunt factori care îi determină să fumeze. Pentru a face posibil ca fumătorii să treacă de la țigări la alternative fără fum, aceste produse trebuie să conțină nicotină și să ofere, de asemenea, gustul și experiența corespunzătoare.

Pe de o parte, produsele care conțin nicotină nu ar trebui să fie utilizate de anumite grupuri de persoane. Pe de altă parte, acestea pot contribui la susținerea obiectivelor de sănătate publică prin încurajarea fumătorilor, care altfel ar continua să fumeze, să renunțe la țigări și să treacă la produse fără fum.

În cazul în care autoritățile de reglementare vor permite ca produsele cu risc redus, cum ar fi dispozitivele electronice de livrare a nicotinei, să rămână pe piață, profesorul Foulds spune că este foarte probabil ca mulți fumători actuali să reducă din consumul de țigări, să renunțe la acest viciu sau să treacă la produse cu expunere redusă la substanțe toxice, ceea ce ar duce la o îmbunătățire substanțială a sănătății publice, în general.

Produsele alternative nu sunt, însă, lipsite de risc, motiv pentru care specialiștii spun că cea mai bună decizie este renunțarea definitivă la fumat.


Pub