Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Comisiile Extraordinare de Sănătate…

DOC Comisiile Extraordinare de Sănătate Publică din patru raioane au interzis pomenirea răposaților pe teritoriul cimitirelor de Paștele Blajinilor

Foto: agora.md

Comisiile Extraordinare de Sănătate Publică din patru raioane au interzis pomenirea răposaților pe teritoriul cimitirelor de Paștele Blajinilor. Într-un alt raion, autoritățile recomandă restricționarea accesului, iar în alte două raioane nu vor putea merge la cimitire doar locuitorii din satele aflate sub „Cod Roșu”.

Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică Strășeni și Comisia Raională Extraordinară de Sănătate Publică Soroca au decis să interzică accesul locuitorilor în cimitire de Paștele Blajinilor.

Comisiile Raionale Extraordinare de Sănătate Publică din Florești și Fălești au interzis accesul oamenilor în cimitirele din localitățile unde a fost instituit gradul de alertă „Cod Roșu”.

Comisia Raională Extraordinară de Sănătate Publică Hâncești a decis să interzică „organizarea serviciilor divine de pomenire în cimitirele localităților raionului de Paștele Blajinilor”. Reprezentanții primăriei municipiului Hâncești și a comunei Crasnoarmeiscoe au anunțat deja că se vor conforma deciziei comisiei raionale.

Comisia pentru Situații Excepționale a Primăriei orașului Glodeni a decis să permită însă accesul locuitorilor în cimitire, deși Comisia Raională Extraordinară de Sănătate Publică Glodeni „recomandă restricționarea accesului în cimitirele din raionul Glodeni în perioada 8 mai – 10 mai”.

Și Comisia pentru Situații Excepționale a Primăriei municipiului Edineț a permis accesul persoanelor pe teritoriul cimitirelor, deși Comisia Raională Extraordinară de Sănătate Publică Edineț a interzis „pomenirea răposaților în cimitirele din raionul Edineț”.

„Fluxul de persoane va fi dirijat, astfel încât să se evite formarea aglomerațiilor, iar la fiecare mormânt să fie prezenți nu mai mult de opt oameni, între ele rude de gradul întâi”, potrivit Comisiei Primăriei municipiului Edineț.

Mitropolitul Vladimir a solicitat autorităților de la Chișinău să permită organizarea Paștelui Blajinilor în cimitirele din municipiu.

Directoarea Întreprinderii Municipale „Combinatul Servicii Funerare”, Ludmila Boțan, este însă de părere că, desfășurarea Paștelui Blajinilor este „un pericol major, real și iminent pentru sănătatea chișinăuienilor și nu doar, îndeosebi pentru populația vârstnică, care în esență reprezintă cea mai înaltă rată de vizitatori”.

Joi, 29 aprilie, R.Moldova a revenit la starea de urgență în sănătate publică.