Purtarea măștii îți aburește ochelarii? Iată câteva soluții

Accesoriile atât de indispensabile pentru persoanele cu probleme de vedere – ochelarii – pot deveni enervanți uneori, mai ales atunci când lentilele se aburesc în timp ce porți o mască. Dar și pentru preafericiții care nu au nevoie de ochelari de vedere, lentilele aburite tot pot deveni o problemă, mai ales că ne apropiem de multașteptata vară însorită, când ochelarii de soare vor reveni pe nasurile tuturor. 

De la începutul pandemiei COVID-19, aceasta a fost o problemă pentru mulți purtători de ochelari. Ceața de pe lentile poate trece rapid de la ușor deranjantă la de-a dreptul periculoasă.

De ce aburesc ochelarii? Din cauza condensării. Apa își schimbă stările în funcție de temperatura sa – se evaporă când este fierbinte, revine la starea sa lichidă când se răcește și îngheață la 0 grade. Ochelarii tăi vor fi întotdeauna mai reci decât aerul din interiorul măștii tale, care este ținut cald de respirația ta. Când expirațiile încărcate cu umezeală ajung la lentile, schimbarea bruscă a temperaturii provoacă condens, rezultând într-o ceață din aburi enervantă.

Ce poți face pentru a preveni sau rezolva această problemă? Îți propunem mai jos câteva soluții.

Soluția 1

Când vine vorba de măști, o aranjare bună oferită de o bandă reglabilă nu este doar mai sigură împotriva COVID-19, ci ajută și la combaterea aburirii ochelarilor. Majoritatea măștilor chirurgicale au benzi reglabile din metal. Când vă puneți masca, reglați banda deasupra nasului în mod corespunzător și lăsați-vă ochelarii să stea peste ea, astfel încât greutatea lor să împiedice scăparea aerului.

Soluția 2

Problema ochelarilor încețoșați este una descoperită în primul rând de lucrătorii medicali, și soluția vine tot de la ei. Secretul lor pentru prevenirea ochelarilor aburiți este spălarea lentilelor cu apă cu săpun. Când te speli pe mâini, spală și lentilele cu un pic de spumă, clătește, scutură excesul de apă și lasă-i să se usuce la aer. Săpunul lasă o peliculă peste ochelari care îi împiedică să se aburească. Acest lucru nu îți va afecta stratul lentilelor.

Soluția 3

Purtarea unui reglator de mască care leagă elasticul în jurul capului va crea o potrivire mai strânsă pe față. Poți cumpăra un reglator sau chiar improviza unul cu câteva agrafe. Indiferent de tipul de reglator folosit, acesta îți va restrânge spațiul dintre piele și mască. 

Soluția 4

Împăturește un șervețel din hârtie și aranjează-l pe partea superioară a măștii pentru a preveni scurgerea aerului prin ea. Șervețelul trebuie să stea chiar deasupra punții nasului și să se așeze pe obraji. Pune-ți masca și așează-ți ochelarii deasupra.

Soluția 5

În cazul în care niciuna dintre metodele de mai sus nu funcționează pentru tine, poți folosi un plasture. Nu folosi o bandă adezivă transparentă obișnuită, deoarece uleiurile de pe piele o vor dezlipi. Mai mult, plasturele nu va provoca nici o reacție alergică și va rezista pe tot parcursul zilei.

Aceste sfaturi sunt valide pentru toate tipurile de ochelari, fie de vedere sau de soare. Este necesar doar să găsești soluția potrivită pentru tine.

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.