Vom avea combustibil mai ieftin? Ce presupune noua lege cu privire la plafonarea prețurilor. Explicăm

Prețurile la motorină și benzină se vor modifica o dată la două săptămâni. Aceasta după ce în aprilie Parlamentul a modificat legea cu privire la piața produselor petroliere, iar acum trei zile președinta Maia Sandu a promulgat-o. 

De ce scumpesc carburanții?

Scumpirea carburanților a devenit un subiect fierbinte după ce de la începutul anului au avut loc mai multe majorări de preț. Astfel, prețul unui litru de benzină A 95 a crescut cu 24%, de  la 16,1 lei până la 20 lei/litru, iar cel al motorinei – cu 21%, de la 13,5 lei până la 16,3 lei. Importatorii au invocat drept argumente majorarea cu 10% a accizelor la produsele petroliere și creșterea prețurilor pe piețele internaționale. 

Problema a fost discutată la ședința Consiliului Suprem de Securitate din luna februarie. Atunci, președinta Maia Sandu a declarat că scumpirea carburanților constituie o „acțiune concertată” din partea companiilor petroliere. Șefa statului a precizat atunci că consumatorii nu s-au putut bucura de scăderea prețurilor în 2020, atunci când pe piața internațională prețul angro la benzină a scăzut cu 62% și cel la motorină – cu 57%, iar în ultimul timp „vedem scumpiri în fiecare zi”. 

Precizăm că petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%, adică procentul de profit.

Noua lege

Documentul prevede norme noi de calculare și aplicare a prețurilor la motorină și benzină, acestea fiind stabilite în funcție de fluctuațiile existente la bursele internaționale și regionale. Prin adoptarea noii legi se revine la practica anilor 2016-2018, când ANRE (Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică), o dată la două săptămâni, stabilea prețuri plafon la benzină și motorină, care nu puteau fi depășite de către operator. În 2019, la această practică s-a renunțat după mai multe proteste ale automobiliștilor, care erau nemulțumiți de creșterea prețurilor.

În aprilie curent, Parlamentul a aprobat în cea de-a doua lectură un proiect de modificare a  Legii cu privire la piața produselor petroliere. Proiectul înaintat de Alexandru Oleinic prevedea ca prețurile la benzină și motorină să fie stabilite ținând cont de fluctuațiile existente la bursele internaționale și regionale (Platts). Prețurile se vor calcula la fiecare două săptămâni pentru fiecare tip de produs și partidă importată. În argumentarea proiectului, deputatul a declarat că noile modificări vor duce la crearea unui mediu concurențial mai echitabil pe piață, în special în raport cu companiile mici. Reglementarea prețurilor va exclude abuzurile potențiale din partea operatorilor mari prin dictarea de facto a prețurilor și, respectiv, excluderea concurenței neloiale (cu caracteristici de înțelegeri de cartel).

Petroliștii sunt împotrivă, experții – sceptici

Asociația Investitorilor Străini, care includ și companii petroliere, a declarat că reintroducerea conceptului plafonării va genera dificultăți în acumularea fondurilor pentru efectuarea investițiilor în menținerea stațiilor de alimentare cu combustibil și bazelor petroliere în starea tehnică cuvenită. Astfel se va spori riscul de nerecuperare a investițiilor efectuate de către investitorii străini, prejudiciind direct activitatea lor în Republica Moldova.

Expertul în energetică Sergiu Tofilat încă în luna februarie a declarat că este greșit să se meargă pe plafonarea prețurilor și că plafonarea este un element sovietic. „Problema constă în faptul că preţurile de import la carburanţi variază şi, atunci când scad preţurile de import, preţurile la pompă nu se modifică. Este problemă de concurenţă. Şi organul responsabil de crearea concurenţei este Consiliul Concurenţei”, a declarat el pentru Radio Europa Liberă. 

Expertul economic Veaceslav Ioniță scria pe blogul său că plafonarea preţurilor este o soluţie proastă, „dar din păcate alta mai bună nu există”. În 2019, plafonarea preţurilor la produsele petroliere a fost anulată şi rezultatul nu s-a lăsat mult aşteptat. „Mai întâi ei au majorat adaosul până la 3,05 lei/litru în anul 2019, iar în 2020 au ajuns la un adaos mediu anual record de 3,43 lei/litru”, scrie Ioniţă. 

În 2020, preţul mediu de import al benzinei 95 s-a redus cu 2,76 lei/litru faţă de anul 2017 (de la 8,14 lei/litru la 5,37 lei/litru). Însă preţul mediu de vânzare în 2020 a fost cu doar 99 bani/litru mai mic decât în 2017 şi a constituit 15,93 lei/litru faţă de 16,92 lei/litru în 2017.

Maia Sandu a promulgat documentul, dar recunoaște: Legea e slabă

Președinta Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la plafonarea prețurilor la produsele petroliere, deși recunoaște că e una slabă. Șefa statului a menționat că va recomanda deputaților să modifice prevederile care se referă la modul de plafonare a prețurilor la gaz lichefiat, să racordeze legea la standardele de calitate, să corecteze formula utilizată în lege, în care se face confuzie între volum și masă. 

„Promulgarea legii este un semnal dat jucătorilor de pe piață, instituțiilor menționate și politicienilor care apără interesele unor grupuri că scumpirile nejustificate și îmbogățirea ilegală a unor persoane pe spatele celor mulți nu mai sunt tolerate. Vom face ordine în instituțiile statului și vom asigura respectarea regulilor de către toți”, a afirmat Sandu

În loc de concluzie

Legea a fost modificată, însă nu se știe când va fi aplicată și care vor fi principiile de aplicare a acesteia. Detaliile vor fi cunoscute după ce ANRE va publica metodologia. 

Foto: tsn.ua

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.