125 milioane lei pentru parlamentare, dar se poate și mai puțin. Explicăm

Comisia Electorală Centrală a aprobat un deviz de cheltuieli de 125 milioane lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Pentru că banii nu au fost prevăzuți în bugetul de stat pentru anul curent, aceștia vor fi alocați din fondul de rezervă al Guvernului. Premierul interimar Aurel Ciocoi susține că suma este exagerată și că va avea întrevederi cu membrii Comisiei Electorale Centrale pentru a ajunge la un compromis, în sensul reducerii acestei sume. Dar de unde vor fi alocați banii și pentru ce vor fi cheltuiți? 

Premierul interimar: 80 de milioane pare o sumă suficientă

Premierul interimar Aureliu Ciocoi susține că, în opinia sa, „devizul elaborat de CEC în volum de 125 milioane lei este un pic cam exagerat” și că 80 milioane lei ar putea costa, la modul real, alegerile parlamentare. Premierul interimar a spus la Jurnal TV  că 80 milioane lei vor fi suficiente, dat fiind faptul că alegerile prezidențiale din 2020, care au avut două tururi, au costat 165 de milioane. „Având în vedere că parlamentarele au un singur tur, am propus  o sumă care după mine părea să fie suficientă – suma de 80 de milioane”, a zis Ciocoi.  

Totodată, potrivit premierului interimar, din cele 125 de milioane lei prevăzute de organul electoral, 72 vor constitui salariile membrilor CEC, membrilor birourilor, etc., bani care,  potrivit lui Ciocoi, pot fi achitați ulterior. În plus, CEC a inclus în această sumă și cheltuielile pentru materiale anti-Covid. Totuși, Ministerul Sănătății are suficiente stocuri pentru a asigura toate măsurile sanitare, iar Republica Moldova beneficiază în continuare de donații la acest capitol. Ciocoi mai spune că în cazul în care CEC nu va modifica bugetul, Guvernul interimar va „face un efort”, dar cu riscul să rămână fără niciun ban în fondul de rezervă. „Problema este să ajungem la un compromis cu CEC, să ajungem la cifra exactă de care are nevoie CEC și pe care o putem pune la dispoziție”. Aureliu Ciocoi a precizat că la ora actuală Guvernul are în fondul de rezervă 98 milioane de lei. 

Devizul de cheltuieli elaborat de CEC

În cadrul aceleiași emisiuni de la Jurnal TV, președintele CEC Dorin Cimil a declarat că CEC a elaborat devizul estimativ de cheltuieli în conformitate cu legislația. Totodată, potrivit lui, Comisia Electorală este dispusă să discute cu Guvernul asupra unor poziții, „dar nu cardinal, pentru că diminuarea drastică a devizului ar presupune diminuarea numărului de funcționari, a unor programe sau a secțiilor de votare”.

Cât privește cele 12 milioane de lei pentru măsurile anti-Covid, Dorin Cimil a spus că a adresat Guvernului o scrisoare în care a solicitat identificarea materialelor necesare pentru măsurile anti-Covid, lăsând să se înțeleagă că în cazul unui răspuns pozitiv, cheltuielile la acest capitol ar putea fi reduse.

Principalele cheltuieli prevăzute în devizul estimativ de 125 de milioane lei: 

  • 21 520,5 mii de lei – cheltuieli efectuate de CEC pentru remunerarea muncii și cheltuielile curente;
  • 9 532,8 mii lei pentru cele 36 consilii electorale de circumscripţie de nivelul doi;
  • 68 511,0 mii lei vor fi alocate pentru 2050 de birouri electorale ale secțiilor de votare;
  • 3 694,5 mii lei pentru cele 150 de birouri electorale ale secțiilor de votare peste hotarele țării;
  • 7 585,5 mii lei vor fi alocate pentru Ministerului Afacerilor Externe;
  • 12 081,2 mii lei pentru măsurile anti-Covid;
  • 2 121,30 mii lei vor fi alocate Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lângă Comisia Electorală Centrală.

Ce este Fondul de Rezervă al Guvernului

Legea spune că Fondul de Rezervă se utilizează pentru a face față unor acțiuni și măsuri care, prin definiție, nu puteau fi prevăzute la etapa de elaborare a bugetului de stat. Economiștii de la Expert-Grup menționează că astfel de fonduri de rezervă există în multe țări. Acestea sunt la dispoziția guvernelor centrale și locale și sunt destinate pentru a gestiona situații excepționale sau pentru a face față unor urgențe cu adevărat ieșite din comun. Pentru anul curent, Fondul de Rezervă al guvernului a fost stabilit în valoare de 161,5 milioane de lei. Potrivit Ministerului Finanțelor, în primele trei luni ale anului curent din acest fond au fost alocate 63 milioane de lei, dintre care pentru procurarea vaccinurilor anti-Covid au fost alocate 60 milioane de lei, iar 3 milioane lei au fost alocate pentru activități ale Ministerului de Interne.

Cât au costat scrutinele anterioare

Potrivit Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”,  alegerile prezidențiale (ambele tururi) din 2020 au costat 141 milioane lei (din cele 165 bugetate), iar alegerile generale locale din 2019 (ambele tururi) au costat 106,1 milioane lei. Alegerile parlamentare în baza sistemului mixt, desfășurat în 2019, au costat 85,4 milioane lei. În 2014, CEC a stabilit un deviz de cheltuieli de 52 milioane lei pentru organizarea alegerilor parlamentare.

Reamintim că la 11 iulie 2021 în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, care reprezintă al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenței. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.