(video) „Toți studenții care ies de pe băncile universității au de lucru.” Ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi medicină și farmacie

3

Dacă te gândești să studiezi filologie la o universitate din Moldova, atunci aceste informații sunt pentru tine. Echipa #diez a organizat cel de-al doilea eveniment online din acest an al proiectului „Dacă rămân acasă, merg la…”, iar despre cum este să fii student la Medicină și Farmacie, ce oportunități oferă domeniul, cum este pregătită piața muncii pentru o astfel de meserie și ce îți oferă aceasta după absolvire, dar și de ce proiect poți beneficia dacă vrei să studiezi Farmacie, ne-au povestit invitații noștri: Natalia Sturza, care este directoare generală a grupului de companii Felicia, una dintre cele mai mari rețele de farmacii din țară, Marcel Abraș, prorector pentru activitate socială, conferențiar universitar în cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Gabriela Gorea, studentă în anul întâi la Facultatea de Medicină Generală, USMF. 

Despre experiența ei de studentă în primul an la medicină, mai ales într-un an pandemic, Gabriela Gorea le-a spus viitorilor studenți că, chiar dacă la început lucrurile sunt complicate, cel mai important este scopul pentru care te afli acolo.

„Este foarte greu la început să te acomodezi, dar atunci când te obișnuiești cu surplusul de informație care este oferit, așa înțelegi care este metoda de învățare și lucrurile încet, încet devin mult mai ușor de asimilat. Trebuie să menționez că drumul fiecărui student este diferit, iar dacă ajungi la un moment în care n-ai reușit să treci un examen sau o totalizare, în niciun caz nu trebuie să dai mâinile în jos, trebuie doar să înțelegi unde ai greșit și care a fost obstacolul și să încerci să mergi mai departe”, le-a sugerat Gabriela Gorea, viitorilor studenți la Medicină.

Invitata evenimentului nostru, Natalia Sturza, pe lângă toată trăirile ei studențești de la facultate și experiența ei acumulată timp de aproape zece ani muncind cot la cot cu angajații companiei Felicia, ne-a povestit și despre un proiect social menit să susțină financiar doritorii de a îmbrăca halatele albe de farmacist. Este vorba de „Start Frumos”, un concurs pentru 20 de viitori studenți la Farmacie, care vor beneficia de achitarea integrală a cinci ani de studii la USMF din Moldova, dar și de practica de specialitate și angajare.

„«Start Frumos» este un proiect de suflet. Nu ne-a luat mult timp să înțelegem că vrem și suntem în stare să ajutăm niște tineri dornici de studii să își îndeplinească visurile. Știm, nu din auzite, câți copii, având vise să devină medici, farmaciști au ales să nu facă studii din varii motive: unul dintre ele fiind lipsa de surse financiare”, susține Natalia Sturza despre scopul primar al acestui proiect.

De asemenea, Natalia Sturza ne-a spus că pe lângă alte proiecte care erau menite studenților, au simțit că este momentul să le ofere ceva mai mult, motivându-i pe tineri, speră ei, să rămână acasă și să-și creeze un viitor în țara lor.

Menționăm că doritorii de a participa la acest concurs trebuie să trimită un dosar, care să conțină:

# Curriculum Vitae;
# Scrisoare de intenție;
# Scrisoare de recomandare;
# Copia documentului ce demonstrează media pe semestrul I din clasa a XII-a, pentru anul 2020, autentificat de către instituția de învățământ;
# Copiile diplomelor, certificatelor sau alte acte ce confirmă participarea candidatului la activități extracurriculare (opțional).

Aici mai multe detalii despre cum poți participa la concursul lansat de compania Felicia și cum poți beneficia de achitarea integrală a studiilor.

Dar despre cum se întâmplă lucrurile pe băncii facultății și ce util trebuie să ia de acolo viitorii medici, domnul Abraș ne-a spus că nu există lucruri „mai puțin importante la medicină”, pentru că tot ceea ce profesorii le oferă studenților îi vizează în mod direct. „Formăm specialiști de forță, pentru asta, cei care vin la medicină trebuie să învețe și să ia ceva util de la fiecare obiect. La fiecare lecție se oferă anume acele nuanțe care îi trebuie în activitatea de rezid pe care o va avea ulterior. De aceea studentul trebuie să se implice activ în fiecare zi, pentru că dacă facem acest lucru cu motivație și dorință, cu siguranță vor reuși”, susține prorectorul pentru activitate socială, Marcel Abraș.

Totodată, domnul Abraș a ținut să menționeze despre faptul că studenții de la medicină și farmacie pot avea parte de schimburi de experiență peste hotarele țării în timp ce studiază.

„În cadrul Universității de Medicină, studenții pot participa activ în cadrul diferitor cercetări, lucrări și congrese științifice locale și internaționale. De asemenea, studenții de la medicină au posibilitatea să aibă parte de schimburi de experiență internaționale. La acest capitol avem multiple acorduri de colaborare atât cu țările vecine, cât și cu țările din Uniunea Europeană”, ne-a spus Marcel Abraș despre experiențele și oportunitățile de care pot beneficia studenții la medicină.

„Vreau să le spun viitorilor studenți că sesiunea trebuie tratată cu maximă seriozitate și vreau să le spun că profesia pe care o vor alege trebuie să fie de asemenea, tratată ca atare, pentru că personal după mine, medicina este cea mai nobilă profesie”, le-a oferit un sfat spre final, Gabriela Gorea.

Dacă ești absolvent de liceu și vrei să urmezi o profesie din domeniul medicinei în Republica Moldova, îți sugerăm să lecturezi acest articol, în care vei afla ce posibilități de studii ai la noi în țară și care este procesul de admitere.

Proiectul „Dacă rămân acasă, merg la…” este realizat în parteneriat cu Moldova Agroindbank și Educație Online. Ediția despre medicină este realizată în parteneriat cu Farmacia Felicia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente